Startsida - Nyheter

Grammyvinnaren Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter föddes 9 maj 1955 i Stockholm. Hennes far Göran von Otter var diplomat och hon växte upp i Bonn, London och Stockholm. Hon studerade vid Guildhall School of Music and Drama i London för Vera Rosza, Erik Werba och Geoffrey Parsons.

Anne Sofie von Otter har haft en långvarig och exklusiv kontrakt med Deutsche Grammophon och producerat en mängd inspelningar med dem. Hon har även fått en rad utmärkelser såsom International Record Critics' Award, Diapason d'Or (för inspelningen av svenska sånger med Bengt Forsberg som pryder denna artikel), Arts et Lettres-orden för sina insatser för fransk musik och nu alltså Grammy Award för bästa klassiska album.

Hon är särskilt känd för sin tolkning av Octavian i Der Rosenkavalier som hon spelat bland annat på Royal Opera House, Bayerische Staatsopen, Opéra national de Paris och Wiener Staatsoper.

Bland hennes album kan Terezín/Theresienstadt från 2007 särskilt noteras. Musiken är skriven av kompositörer som satt fängslade i koncentrationsläger med samma namn. Hon har förklarat att detta arbete är av särskilt betydelse för henne då hennes far var utposterad i Berlin under andra världskriget och bar med sig stor frustration över att hans försök att informera om de nazistiska dödslägren misslyckades.

Mångfalden i hennes repertoar har bidragit till att hon behållit en upphöjd plats på den internationella operascenen i flera decennier. Kommande konserter inkluderar Zemlinsky’s Maeterlinck Lieder på Barbican Hall med BBC Symphony Orchestra i februari och Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny på Royal Opera House i London i mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV