Prenumerera

Logga in

Nyheter

Sverige stänger gränserna

På tisdagen meddelade regeringen sina förslag till åtgärder för att färre människor på flykt ska kunna komma till Sverige. Om förslaget går igenom anpassas den svenska lagstiftningen till de miniminivåer som gäller i EU under de närmaste tre åren.

Det är ett andrum som regeringen säger sig vilja skapa. Andrum genom förhoppningen att fler människor på flykt, genom de föreslagna åtgärderna, ska välja att söka asyl i andra EU-länder.

Bakgrunden till detta är enligt regeringen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap larmat. Ett flertal samhällsaktörer bedöms av myndigheten inte vara kapabla att ta emot människor i den takt de nu anländer. Som exempel på detta anger regeringen att det finns kommuner som Lex Sarah-anmält sig själva för att de inte längre kan sköta sitt mottagande på ett säkert sätt och att människor tvingats sova utomhus den senaste veckan.

Förslaget i korthet:

  • Tidbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar och barn, med familjer, som registrerat sin ansökan innan uppgörelsen presenterats

  • Tillstånden ska kunna förlängas, och då ska också ett tidsbegränsat tillstånd vara huvudregel

  • När det första tillfälliga uppehållstillståndet löpt ut ska den som kan uppvisa en taxerad inkomst på en nivå som det går att försörja sig på kunna erhålla permanent uppehållstillstånd.

  • Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med sin kärnfamilj

  • Försörjningskravet utvidgas och ska gälla vid all anhöriginvandring utom när flyktingar ansöker om familjeåterförening under de tre första månaderna efter att flyktingstatus beviljats.

  • Kategorin övriga skyddsbehövande ska inte ha rätt till uppehållstillstånd och synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse med vilken uppehållstillstånd kan beviljas av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.

  • Barn ska inte längre omfattas av någon särskild bestämmelse om uppehållstillstånd

  • Medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska tillämpas

  • ID-kontroller införs på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.

Med detta hoppas regeringen att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska minska kraftigt, samt att andra länder i EU ska bli mer benägna att ta ett gemensamt ansvar för flyktingmottagandet, genom att Dublinförordningen ersätts med ett nytt permanent omfördelningssystem.

Men många ifrågasätter att dessa åtgärder kommer att ge önskad effekt. Enligt Annika Ström Melin, Brysselkorrespondent för Dagens nyheter, är det snarare troligt att Tyskland och andra länder följer upp med liknande åtgärder.

Kritik från många håll

Anders Danielsson, chef för Migrationsverket, bedömer att byråkratin och belastningen kommer att öka på myndigheten, en av de aktörer som regeringen säger sig vilja avlasta. Detta gäller främst upplägget med de tillfälliga uppehållstillstånden:

– Ett enkelt exempel så innebär det ju att vi varje år måste ompröva alla som året innan har prövats. Och det blir ju såklart dubbelt så mycket att göra, säger Anders Danielsson till Sveriges radio.

RFSL förklarar i ett pressmeddelande varför de aviserade förändringarna riskerar att slå särskilt hårt mot hbtq-personer:

”Personer som söker skydd i Sverige på grund av förföljelse för sin sexuella läggning eller könsidentitet riskerar att inte längre att kunna återförenas med sin partner eftersom familjeåterförening med de nya reglerna bara ska vara möjlig för ”kärnfamiljer” och ”makar”. De flesta av de hbtq-personer som flyr till Sverige har ingen möjlighet att gifta sig i sina hemländer och därför saknas också den formella familjeanknytning som regeringen nu föreslår ska gälla.”

RFSL Ungdom lyfter kritiken mot medicinska åldersbedömningar, något Läkarförbundet har rekommenderat sina medlemmar att inte medverka till.

– Att regeringen nu vill utsätta barn som flyr för sina liv för något som mer liknar kvacksalveri än vetenskap är upprörande och kommer skapa mycket extra oro och lidande hos barn och unga, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis.

Amnesty, Rädda barnen, Mats LeijonWhite Ships Sweden, är ytterligare några av de människorättsförsvarare som riktat skarp kritik mot förslaget och varnat för konsekvenserna. Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (FARR) befarade redan efter första budet om tillfälliga uppehållstillstånd, då barnfamiljer var undantagna, att det skulle komma något mer, och varnade för att ”fortsätter vi så här bli vi ett av de mer restriktiva länderna i EU”.

– Det är vi på väg mot nu, klart man hade hoppats på andra tankegångar, sade hon till Feministiskt perspektiv i samband med beskedet.

I ett debattinlägg skriver Sanna Vestin: ”Tänk om alla frivilliga krafter hade tagits till vara, tänk om alla kommuner hade använt sin fantasi till att bygga nytt och skapa utrymme istället för till att hitta argument för att komma undan. Många gjorde det och bevisade att det går! Andra gjorde det inte.”

Alliansen splittrad

Medan Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna, och Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna välkomnat regeringens förslag, om än med förbehållet att åtgärderna är otillräckliga, eftersträvar Centerpartiet andra lösningar.

I en debattartikel i Expressen erbjuder sig partiledaren Annie Lööf och migrations- och integrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson att föra konstruktiva samtal med regeringen om andra åtgärder än de föreslagna. Åtgärder som inte har till syfte att minska antalet asylsökande, utan istället resulterar i fler boenden, fler jobb och bättre mottagande ute i kommunerna.

”För Centerpartiet är det viktigare att flyktingarna från Syrien kan erbjudas skydd, inte att de erbjuds samma höga standard i mottagandet som vi har haft hittills. Vår medmänsklighet kan inte vara villkorad utifrån fyrkantiga och byråkratiska mallar”, skriver de.

Liberalerna (tidigare Folkpartiet) kommer inte heller att stödja de åtgärder som splittrar barnfamiljer, men däremot de utökade id-kontrollerna.

Asylrätt ur spel

Mest kritiskt bland riksdagspartierna är Vänsterparitet. Partiledaren Jonas Sjöstedt konstaterar i ett debattinlägg att vad regeringen vill göra är sådant den tidigare kritiserat andra länder för. Snarare än att andra öppna sina dörrar, befarar han att flera EU-länder kommer följa Sveriges exempel och stänga gränserna.

”Istället för att pressa övriga EU att ta sitt ansvar väljer regeringen att sätta press på de människor som flyr för sina liv.”

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initativ, saknar en politisk ledning som tar vara på de solidariska krafterna i Sverige. Hon menar att det finns många alternativa åtgärder och samhällsinvesteringar som skulle kunna genomföras om viljan finns.

”I stället har vi en regering vars beslut sätter asylrätten ur spel och som låter de mest sårbara människorna betala priset för den värdighet som bara välmående nationer kan kosta på sig att försvara – med andras liv som insats”, skriver hon i Feministiskt perspektiv.

Opinionsundersökningsföretaget Sifo satte omgående, och på eget initiativ, samman en webbpanel, där majoriteten av både män och kvinnor säger sig vara positivia till förslagen. Detta gäller fler män än kvinnor, fler äldre än unga och fler alliansväljare än rödgröna. Även bland MP:s väljare är hälften för förslagen. Undersökningen inleddes på tisdagseftermiddagen och avslutades på onsdagen. 1 018 personer svarade. Resultatet presenterades i Dagens nyheter på onsdagen, med förbehåll av Sifo:s opinionschef Toivo Sjörén:

– Det kanske har varit svårt att helt förstå vad de nya förslagen innebär eller vad de kan få för konsekvenser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV