Prenumerera

Logga in

Taket i a-kassan höjs i september

Den 7 september höjs taket i a-kassan för första gången på 13 år. Men var fjärde medlem i a-kassan får inte del av höjningen. Det är de med allra lägst inkomst och flertalet är kvinnor.

I dag är maxsumman 10 500 kronor i månaden efter skatt, oavsett tidigare inkomst. Den nya maxersättningen efter skatt landar på 14 000 kronor i månaden. Enligt IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, får en tredjedel av de arbetslösa en höjning de 100 första dagarna i arbetslöshet, och ytterligare en tredjedel får med det nya taket maxbeloppet efter sommaren.

Förslaget innebär att den högsta dagpenningen höjs till 910 kronor vilket gör att den som har en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin inkomst de första 100 ersättningsdagarna. Den nuvarande högsta dagpenningen är 680 kronor per dag.

Dagens avtrappning av ersättningsnivån till 70 procent efter dag 200 och 65 procent efter dag 300 gäller även fortsättningsvis.

Regeringen föreslår också att den högsta ersättningen som lämnas enligt grundförsäkringen höjs med 45 kronor per dag till 365 kronor.

På SVT:s fråga om det inte är orättvist att de med lägst inkomst, mestadels kvinnor, inte får någon del av höjningen svarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

– Vi har varit tydliga med att vi gör en höjning av taken. Vi vill inte att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en grundförsäkring. Däremot är det svårare att kvalificera till a-kassan i dag och många får därför lägre ersättning än sin senaste månadsinkomst. Det är något annat än tak-diskussionen, men här har vi också anledning att återkomma.

För att få a-kassa måste man ha betalat avgiften i ett år och arbetat minst halvtid i ett halvår före arbetslöshet. Den som inte betalat avgiften i ett år får grundbeloppet.

Ersättningen grundar sig på snittinkomsten 12 månader bakåt. Bara de som arbetat heltid 12 månader före arbetslöshet får full a-kassa.

I juni 2015 fick 90 000 arbetslösa ersättning från a-kassorna, i juni 2002 var det 210 000. I maj 2015 var 420 000 personer arbetslösa i Sverige.

Källa: SVT, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Regeringskansliet och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV