Tekla är en teknikfestival arrangerad av KTH och Robyn Carlsson för unga tjejer som ska inspirera kvinnor att ta steget in i teknikvärlden. Projektledare Paulina Modlitba Sönderlund påtalar vikten av att lyfta förebilder och inspirera den yngre generationen att ta del av den breda branschen. – Därför kommer det finnas alltifrån hardcore robotprogrammering till möjligheten att skapa musik, säger hon till DN.
Den 18 april anordnas endagsfestivalen Tekla av KTH och Robyn Carlsson, initiativtagare till Tekla och mottagare av KTH:s Stora pris 2013. Initiativet hoppas locka fler kvinnor till den idag mansdominerade branschen inom teknik och it som KTH utbildar. Festivalen riktar sig till tjejer mellan 11-18 år och låter dem under dagen delta i workshops, diskutera och testa på teknik som robotprogrammering, speldesign, dans och 3D-painting. Praktiska workshops varvas med inspirationstal av forskare på KTH och musikframträdanden av Robyn, Zhala och DJ:n Lap See. Tekla har 200 platser och urvalet görs utifrån ålder och bostadsområde för att skapa mångfald.
Paulina Modlitba Söderlund är projektledare för Tekla och berättar att projektet startades i samband med Robyn Carlssons pris.
Robyn Carlsson ville göra något för att locka fler tjejer och kvinnor till teknikutbildningar och spånade kring detta med Lina Thomsgård. De kom fram till att de ville utforma ett event och tog in mig som projektledare.
– Som pristagare av KTH:s Stora pris får man i uppdrag att hålla ett seminarium på universitetet. Jag tänkte på KTH:s motto ”Vetenskap och konst” och ville göra något för att inspirera tjejer som är nyfikna på teknik och samtidigt uppmärksamma att alldeles för få kvinnor söker till KTH:s utbildningar. Tekla blir en festival för tjejer där de under en dag kommer få prova på olika områden inom framtidens teknologi i, vad jag tror kommer att bli, en rolig och infallsrik miljö, säger Robin Carlsson i ett pressmeddelande.
Tillsammans med KTH tog de sedan fram konceptet med en teknikfestival och Modlitba Söderlund fick in Google, Spotify, Paradix Interactive och Valtech som partners.
Paulina Modlitba Söderlund påtalar att Tekla har flera mål och framtidsförhoppningar, att hylla och lyfta fram så kallade ”geektjejer” och kvinnliga förebilder inom teknik, att få fler tjejer att upptäcka hur mycket spännande och roligt man kan göra med hjälp av teknik och programmering. På så vis hoppas de få fler tjejer att hitta till teknikutbildningar och, i framtiden, till teknikbaserade tjänster på arbetsmarknaden.
Förutom Tekla har KTH en kampanj i gång, med bland annat en film som landar i budskapet ”framtiden är för viktig för att överlåtas till män”. I dag är endast var fjärde civilingenjör som examineras kvinna och inom data- och it-området är andelen kvinnliga studenter i dag under tjugo procent.