Terrafem tvingas nu att säga upp sina skyddade boenden, meddelar organisationens ansvariga. När de rödgrönas budget föll i december 2014 ansåg Terrafem att de inte hade något annat val än att säga upp de tretton lägenheter som används som skyddat boende.
Enligt Terrafems vice ordförande, Arazo Arif, har Terrafem under det senaste året ägnat all tid och engagemang åt att rädda sina boenden och hoppades på den nya regeringens budget med utökat anslag till kvinnojourer.
– De 137 miljoner kronor som i Alliansens budget är avsatta för jämställdhetsfrågor skulle den nya regeringen öka. Istället fortsätter nu Alliansens budget att gälla. Med den budgeten finns inget utrymme att rädda Terrafems skyddade boenden. Nu tvingas Terrafem att avveckla och stänga sina skyddande boenden eftersom det offentliga ansvaret inte har tagits till fullo.
Redan i augusti 2013 slog Terrafem larm om att dess stödboende och Tjejhus var hotat. De anslag som hade beviljats från olika finansieringskällor för 2013 räckte inte, meddelade Terrafem.
I januari 2014 sade Bernardita Núñez, verksamhetsledare för Terrafem till Feministiskt Perspektiv att:
– Vi driver landets största stödboende för kvinnor med utländsk bakgrund. Det är förstås viktigt att vi kan fortsätta behålla våra boenden. Det är extra viktigt för kvinnor utsatta för våld i heders namn att kunna flytta från sina kommuner till andra, för att befinna sig i trygghet.
Trots många månaders kamp och engagemang tvingas Terrafems personal att hitta nya hem åt de kvinnor och barn som sökt skydd i deras boenden. Bernardita Núñez säger till Svenska dagbladet (SvD) att ”kvinnorna är så ledsna och barnen oroliga”.
Stockholms Stad, som har haft ett samarbete med Terrafem i åtta år, beklagar nedläggningen men säger, också till SvD, att verksamheten inte är tillräckligt efterfrågad.