Startsida - Nyheter

Therese Sjögran blir sportchef för Rosengård efter VM – hyllas

Therese Sjögran, Sveriges mesta landslagsspelare med hittills 210 A-landskamper, bekräftade i tisdags att hon kommer att sluta med fotbollen efter VM i Kanada i sommar. I stället kommer hon att börja jobba som sportchef för FC Rosengård, den klubb hon i dag spelar för. Det var en stor nyhet som Kvällsposten/Expressen släppte i tisdags morse och som vid lunchtid bekräftades vid en presskonferens. Therese Sjögrans beslut har också uppmärksammats i rad internationella medier.

– Beslutet har växt fram hos mig att efter VM är min karriär slut. Så det har varit ett känslosamt beslut samtidigt som jag har fått en bra chans att stanna i klubben, sade hon på presskonferensen rapporterar Kvällsposten.




Hon efterträder den nuvarande sportchefen Erling Nilsson och tillträder den 1 augusti. Erling Nilsson har fått motta hat på nätet efter att han tog tydlig ställning efter den senaste Fotbollsgalan i höstas och menade att de skulle ha bojkottat galan eftersom den behandlade damfotbollen under all kritik. Detta anonyma näthat är en av anledningarna till att han nu ska sluta vid 72 års ålder. Fotbollsgalan har i två år i rad, 2013 och 2014, gjort övertramp mot enskilda damspelare och mot damfotbollen. För två år sedan genom att ge en bil till Anders Svensson som innehar rekordet på herrsidan i antal spelade landskamper men inget till just Therese Sjögran som innehar rekordet på damsidan – och det totala svenska rekordet. Det var det som senare ledde till att Zlatan Ibrahimovic gjorde saken värre genom att erbjuda Sjögran en cykel, en utveckling som Moa Svan skrev om i Feministiskt Perspektiv. I fjol tabbade en av arrangörerna, tv4, sig igen när de klippte bort ett hyllningsinslag – till just Therese Sjögran. Erling Nilsson sade i samband med det till Sydsvenskan:

– Vi ångrar att vi inte bojkottade årets gala. Vi pratar om ren förnedring, och Erling Nilsson har senare sagt att det som hände kring Fotbollsgalan tog honom hårt.


18 år i landslaget

Therese Sjögran debuterade i A-landslaget redan 1997 och har sedan dess alltså spelat rekordmånga landskamper. Hennes 210 landskamper kan jämföras med herrarnas rekordhållare, Anders Svensson som spelat 148 landskamper, och även avsevärt fler än den man som spelat flest landskamper i världen, Ahmed Hassan från Egypten som spelade sammanlagt 184 matcher. Flest landskamper i världen har Kristine Lilly från USA spelat: 352 stycken, ett svårslaget rekord. Therese Sjögran har tagit fyra SM-guld, ett EM-silver och ett VM-silver, så det är verkligen en legendar som väljer att lägga skorna på hyllan efter sommarens VM. Hon hyllades i tisdags av förbundskapten Pia Sundhage som betonade hennes tekniska spelstil och gladdes åt att hon kommer att finnas med i VM:

– Jag är väldigt glad över flera saker - dels att hon inte lägger av innan VM, utan följer med på tåget, men också för att hon blir kvar inom fotbollen efteråt. Det är härligt. Det är så vi vill att det ska vara, säger Sundhage.

Thomas Dennerby, förbundskapten mellan 2005-2012 säger till Kvällsposten:

– Hon har haft en lång och fantastisk karriär på alla vis, så det är bara att gratulera.

De tidigare fotbollsstjärnorna Hanna Marklund och Victoria Sandell Svensson betonar vilken betydelse hon haft för svensk fotboll.

– Hon har betytt mycket. Jag har fått äran att spela mycket med henne, och förutom att hon är en otroligt duktig fotbollsspelare så är hon otroligt viktig vid sidan av, säger Victoria Sandell Svensson.

Sydsvenskans krönikör Fredrik Lindstrand har svårt att smälta att Therese Sjögran ska sluta och beskriver henne som ”en av Malmös genom alla tider största idrottsprofiler”.



Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV