Startsida - Nyheter

Tidigare SD-nämndeman fälld för våldtäkt mot barn

Han fråntogs sitt uppdrag som nämndeman redan när han anhölls. Nu döms mannen, som var kommunpolitiker för Sverigedemokraterna (SD) i västra Götaland, för våldtäkt mot barn till två års fängelse och 110 000 kronor i skadestånd. Mannen döms även för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Ärendet har utretts av den särskilda åklagarkammaren i Göteborg, eftersom mannen arbetade som domare. Till en början nekade mannen till att alls ha genomfört samlag med den 17-åriga flickan, som vid tillfället var omhändertagen enligt Lagen om vård av unga (LVU) på behandlingshemmet i Skövde där mannen vikarierade.

Senare medgav han samlag, men fortsätter hävda att det funnits samtycke. Mannen hävdar också att han inte känt till att flickan var placerad enligt LVU.

Tingsrätten har gjort en annan bedömning, som bland annat bygger på vittnesmål från personal på behandlingshemmet. Skaraborgs läns tidning skriver att 17-åringen tror sig ha blivit drogad av mannen, och att det var genom sms han skickade till henne senare som hon förstod vad som skett.

Mannens advokat, Pontus Ljunggren, har enligt Skaraborgs läns tidning meddelat att domen kommer att överklagas.

Advokat Åsa Stomberg, som företräder flickan, säger till Aftonbladet att det som har hänt har satt sina spår:

– Hon har svårt att koncentrera sig i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV