På lördagen hedrades offren för folkmordet i Srebrenica då över 8 000 pojkar och män avrättades och slängdes i massgravar, den 11 juli 1995, för 20 år sedan. Människor samlades på 20 olika platser i Sverige till minnesmanifestationer arrangerade av Tillsammansskapet, Expos plattform för lokalt antirasistiskt arbete, i samarbete med moskéer och bosniska föreningar.
Flera hundra personer samlades på Raoul Wallenbergs torg för att medverka i minnesmanifestationen i Stockholm.
Teufika Becirovic, människorättsaktivist och överlevare från Srebrenica, talade både vid manifestationen i Stockholm och den i Eskilstuna. Hon berättade bland annat om hur hon nyligen begravt sin förlorade far sedan hans kroppsdelar hittats i flera olika massgravar. Hur hon alltid varit orädd, eftersom det värsta redan hänt, men nu skräms av den utveckling som pågår i Europa och i Sverige:
”I dag när Sverigedemokraterna är det tredje största partiet och de håller sina tal, hör jag den serbiska befälhavaren Ratko Mladics röst och rädsla strömmar igenom mig. För 20 år sedan förlorade jag mitt hem och min far, min farbror, 70 procent av min släkt. Jag förlorade allt för att jag bar fel namn och idag bär jag fel namn igen. Jag har bara en fråga: hur länge ska mitt mänskliga värde kompromissas av namnet som jag bär?”
Teufika Becirovic talar inför åhörarna på Raoul Wallenbergs torg
Det var den nationalistiska och antimuslimska propagandan som tillsammans med en medveten politisk idé om att hålla etniska grupper isär som lade grunden för den etniska rensning som genomfördes inför världens ögon i Srebrenica. Om detta och den förnekelse som gör att nationalismen och hatet mot muslimer kan leva vidare höjdes flera varnande röster igår.
Inför lördagen betonade Alex Bengtsson, vice vd för Stiftelsen Expo och ansvarig för Tillsammansskapet, att avsikten både varit att hedra de som föll offer och att ge stöd åt alla som kämpar för upprättelse och försoning:
– Vi får aldrig glömma att nationalismens yttersta konsekvens innebär fördrivning och mord på de som inte passar in.
Det var för tredje året som Tillsammansgrupper anordnade manifestationer till minne av folkmordet i Srebrenica. I år samlades människor på 21 platser i Sverige för att hedra offren i Borlänge, Eksjö, Eskilstuna, Falkenberg, Falun, Flen, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Kristinehamn, Kungsbacka, Linköping, Ludvika, Lund, Mariestad, Mora, Smedjebacken, Stockholm, Strängnäs, Vetlanda och Uppsala.
Efter manifestationen i Stockholm gick deltagare ner till Nybrokajen för att lägga ned liljor i Riddarfjärden som en del i ceremonin för att minnas och hedra offren. Foton: Agneta Sandell.