Startsida - Nyheter

Tillsammans är vi många fler

Två systrar, 17 och 15 år, som bor i Stockholm och har kommit till manifestationen tycker att uppslutningen varit ganska bra, men är fortfarande oroade för det som hänt.

Den yngre systern berättar att hon särskilt uppskattade Gina Dirawis tal, som riktade sig direkt till barnen och talade om hur de kan påverkas och vad de behöver vara beredda på i ett samhälle där attackerna mot muslimer eskalerar. Storasyster säger att hon inte kan sitta hemma och vara tyst när det pågår så hemska saker i Sverige. Hon är framför allt orolig för att mamman ska råka illa ut.

– Jag är muslim och min mamma bär slöja. När jag ser min mamma blir jag jätteorolig och rädd att hon en dag när hon går på gatan ska bli misshandlad, att när hon söker jobb får hon inte jobbet för att hon bär slöja, att folk inte respekterar henne, att hon inte får de möjligheter som alla andra får. Det oroar mig. Det är orättvist och diskriminerande, det är inte Sveriges sätt, men det är fortfarande i Sverige som det händer. Därför står jag här, för att skydda Sverige. Jag vill inte att det ska bli ett rasistiskt eller nazistiskt Sverige. Sverige ska inte vara så, Sverige ska behålla sin demokrati, säger hon.

Nu vill alla arbeta för förändring, men frågan är hur?

– Medierna ska belysa den kulturella mångfalden i vårt samhälle. När de säger att Islamiska staten vill ha in islamiska värderingar, då måste de vara tydliga och säga att det här inte är islamiska idéer, för när någon läser sådana reportage då tror de att islam är så, men det är inte rätt.


Gina Dirawi.


Programledaren, komikern och bloggaren Gina Dirawi riktade sig direkt till barnen i sitt tal under demonstrationen till stöd för muslimer i Sverige efter attentaten mot moskéer i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala. Hon sade bland annat att:

– Just nu kan jag inte lova er att ni kommer gå till skolan och inte få höra ord som muslimjävel, att ni inte kommer få ett hatbrev att folk inte kommer tala om er och inte med er.

Gina Dirawi talade också om hur det är att bära bördan av hatet och den etikett det innebär att växa upp som muslim i ett samhälle med islamofobi, risken att börja se sig med självhatande ögon, hur verkliga faror finns, men att det också finns många vuxna, inte minst på Mynttorget, som är beredda att skydda dem. Hon uppmanade barnen att se sig omkring:

– Jag vet att ni kanske har sett bilder där det står att ni inte är välkomna, och där det står att såna som er inte får vara här, men ni är så välkomna, och ni är så älskade.


Alice Bah Kuhnke.


Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke hänvisade till kinesiske diktaren Bei Daos ord i Manifest ”Jag vägrar knäfalla på jorden och låta bödlarna framstå som jättar” och uppmanade alla åhörare att inte låta sig skrämmas:

– Om vi tar av slöjan, om vi undviker att gå på fredagsbönen, om vi hukar och om vi faller ihop så kommer bödlarna tro att de är större och att de är fler än vad de är. Därför måste alla vi som tror på människors lika värde vinna, vi ska hela tiden synas, så fram med korset, på med den snyggaste niqaben, låt skägget växa, spänn fast kippan. Låt dem som vill skrämma oss se att vi tillsammans är många fler, sade hon.

Alice Bah Kuhnke inledde med att berätta om egna erfarenheter av rasism och motstånd. I början av februari inleder hon diskussioner med det muslimska civilsamhället för att ta fram en nationell strategi mot islamofobi.


Fatima Doubakil.


Fatima Doubakil, från Muslimska mänskliga rättighetskommittén, talade om hur antimuslimismen ökat det senaste decenniet, men bemötts med tystnad från det politiska ledarskapet.

– Antimuslimismen finns inte i sunkiga lokaler, nazistiska möten den finns precis överallt på arbetsplatser i svenska riksdagen på redaktionerna det måste bli ett slut, och vi ser hur antimuslimismen ständigt tänjer sina gränser. De här rasisterna vågar mer och mer. De är inte rädda för främlingen, de är inte främlingsfientliga. De är ideologiskt motiverade människor som vågar sätta en moské i brand, med 70 människor i, barn som flyr för sina liv undan branden och röken.


Ali Esbati.


– Vi vet inte vem som gjort det, men vi vet vilket samhällsklimat det är där rasistiska hatbrott som de vi sett kan frodas. Det har utvecklats en besatthet hos vissa att prata om och rapportera om muslimer nästan enbart i negativa termer. Tröskeln för att förolämpa, undertrycka och även angripa de utdefinerade sänks. Vi vet detta, vi vet vilka som öppet gläds när muslimska samlingsplatser angrips. De som hetsar och de som hurrar känner av stämningarna, de upplever att det blivit mer socialt acceptabelt att göra så, sade Ali Esbati, riksdagsledamot Vänsterpartiet, och konstaterade att det inte är läge att rycka på axlarna.

Ida Drougge, riksdagsledamot för Moderaterna, framhöll att attentaten är en attack mot hela samhället:

– Vi som brinner för religionsfrihet och transparens och öppenhet måste stå upp för det, vi måste bli fler som säger till och säger ifrån.


Christina Hagner.


Kvinna till kvinnas kommunikationschef Christina Hagner lyfte fram sina erfarenheter av nationalism och att muslimer brukar beskrivas som värre förtryckare än män ifrån andra religioner.

– Vi vill stå här tillsammans med er alla för vi vill försvara ett öppet Sverige där det finns plats för alla människor oavsett religion, men också oavsett kön, och könsidentitet och sexuell läggning. Vi vill leva i ett samhälle där alla människor har en plats. Och vi ser vår organisation och den kvinnorörelse som vi är en del i som en motkraft och en motpol till de nationalistiska rörelserna och också till en religiös fundamentalism när den är kvinnofientlig.

Många framhöll liksom Alice Bah Kunkhe vikten av att inte låta sig skrämmas. Kalle Larsson från Centrum mot rasism sade i sitt tal:

– Det viktigaste har sagts på ett av plakaten, för vi vägrar vara tysta: Nu får det fan vara nog!


Bodor Al Hashmi från Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa omfamnas efter sitt framträdande. Hon höll ett av de inledande talen utanför riksdagen.


– Det är jättebra talare, allihop, och jag blev jätteberörd av Gina Dirawis tal. Det var jättefint, säger Ida Tjäder som på frågan varför hon demonstrerar svarar att ”det behövs”.


– Jag är antirasist. I framtiden jag hoppas att det blir bättre, säger Roma Ysa, som kom till Sverige från Eritrea för fyra månader sedan.


evenemangets hemsida finns en lista över alla arrangörer och Svenska muslimer för fred och rättvisa har filmat alla talen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV