Startsida - Nyheter

Tog sitt liv efter vanvård – då lägger IVO ner utredningen

I maj i år dog Amanda Andersson. Hon blev 16 år och hade under ett par års tid utsatts för Barn- och ungdomspsykiatrins, BUP, behandling för sitt självskadebeteende. En behandling som slutade med att Andersson inte orkade leva längre. Hon hade hunnit anmäla vanvården till Inspektionen för vård och omsorg – som avskrev ärendet i samband med hennes död.

I maj i år dog Amanda Andersson. Hon blev 16 år och hade under ett par års tid utsatts för Barn- och ungdomspsykiatrins, BUP, behandling för sitt självskadebeteende. Sveriges radios Kaliber berättade tidigare i veckan om Amanda Andersson som efter ett självmordförsök 2013 blev inlagd på BUP i Stockholm. En klinik vars personal ett par månader tidigare slagit larm till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om vanvård och missförhållanden där. Om det visste Amanda Anderssons mamma ingenting.

Personalen larmade om att barn i alltför stor utsträckning spändes fast i bältessängar, att de isolerades och lämnades ensamma i en källare och att de för ofta fick mycket tunga mediciner.
IVO:s kritik var hård. Myndigheten reagerade bland annat på hur kliniken använde tvångsåtgärder, exempelvis isolerades patienter utan att det rapporterades eller att beslut tagits om avskiljning. IVO krävde att BUP skulle upphöra med de otillåtna tvångsåtgärderna.

De två högsta cheferna lämnade in sina avskedsansökningar. Ett kristeam tillsattes. Personalen utbildades. Bristerna skulle rättas till. Bland annat skulle källarlokalen där barnen isolerades stängas. Men det blev inte bättre.

När Amanda Andersson är på kliniken börjar hon att skära sig igen, hon gör även ett flertal självmordsförsök. Hennes mamma berättar för Kaliber att det var många barn som skadade sig själva på kliniken, varav en del var väldigt avancerade i sin destruktivitet.

– De lär av varandra, säger Amanda Anderssons mamma. Det var alltid fullt. Så det blev ganska kaotiskt där ett tag när de krossade glas och blomkrukor. Tillhyggen, överhuvudtaget för att skada sig själva. Det började faktiskt med de där bältningarna.

Vårdpersonal utdelade straff

Sveriges radio har talat med en läkare och två skötare på kliniken som vittrar om att vanvården fortgår, att något förbättring efter IVO:s kritik inte skett. Källarlokalen används och bältningarna fortsätter. På BUP i Stockholm finns det tre rum med bältessängar. Och personalens lösning på svårt sjuka patienters ångest är att brotta ned dem och spänna fast dem.

– Det eskalerade. Med tvångsåtgärder med bältesläggning med tvångsmedicineringar och Amanda Andersson blev bälteslagd ohyggligt många gånger på en kort period. Det spred sig så det var väldigt många andra som också blev lagda i bälte. Det anlades mordbränder till och med, säger Amanda Anderssons mamma.

Enligt personalen Kaliber talat med var många i personalen trötta på flickorna som skar sig. De säger att flickorna ibland bältades som ett slags straff. Värst var det för Amanda Andersson som väckte starka känslor hos personalen.

– Det hatet man kunde visa, man tyckte att hon manipulerade, förstörde. Personalen brydde sig inte om läkarens ordinationer, säger en läkare. En annan form av bestraffning är att ge stora mängder mediciner, även det utsattes Amanda Andersson för.

Lyckades anmäla, men…

På tre och en halv månad 2014 bältades hon 44 gånger, det är nästan hälften av de totalt 105 bältningar som gjordes på kliniken det året. Det är fler bältningar än som gjordes under 2011, 2012, 2013 tillsammans. Men 2015 kommer slå nytt rekord. I september i år hade man hunnit med hela 116 bältningar.

Amanda Andersson flyttades till PIVA, en vuxenpsykiatrisk avdelning där vuxna med psykoser, manier och missbruksproblem vistas. Där blev hon ,enligt sin mamma, helt nerdrogad.

Några månader senare är hon tillbaka på BUP där hon isoleras i källaren. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter får avskiljning ske i högst åtta timmar – utom i undantagsfall, och då måste läkare ta nytt beslut var åttonde timme. I extrema fall kan tiden i isolering vara några dagar. Amanda Andersson var instängt i källaren i tre veckor.

Under isoleringen berättar Amanda att hon utsatts för en gruppvåldtäkt. Trots det fortsätter personalen att lägga Amanda i bälte, det sker 13 gånger på 23 dagar.

Amanda lyckades själv anmäla BUP till IVO och i våras flyttades hon till ett behandlingshem där hon en kort tid senare tar sitt liv.

I september kom svaret på Amandas IVO-anmälan. De skriver ”Det har kommit till IVO:s kännedom att anmälaren har avlidit. Ärendet kommer därför att avskrivas”.

Fotnot: Amanda Andersson är ett fingerat namn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV