– Majoriteten av västerländska stater låtsas förespråka mänskliga rättigheter men är egentligen hycklare, inte Wallström.
Lina Ben Mhenni, är en av Nordafrikas mest kända aktivister och bland de nominerade till Nobels fredspris 2011. Hon hyllar Margot Wallström som en modig och respekterad politiker efter hennes uppmärksammade uttalande om Saudiarabien.
Utrikesminister Margot Wallström hamnade i blåsväder i Mellanöstern på grund av sin kritik riktad mot Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter och demokrati. Men samtidigt som hennes uttalanden fått konsekvenser såsom ett avslut på det bilaterala militära samarbetsavtalet mellan Sverige och det oljerika Gulflandet, fanns de som lovordade den svenska utrikesministerns principfasthet. I Tunisien välkomnas den svenska ministerns kontroversiella uttalanden gällande alltifrån erkännandet av Palestina till kritiken mot Saudiarabien.
– Som människorättsaktivist håller jag helt med Margot Wallstöm, säger Lina Ben Mhenni, Tunisiens kanske mest framträdande människorättsaktivist. Hon beskriver den svenska ministern som en modig och respekterad ledare som är sann mot sig själv.
– Majoriteten av västerländska stater låtsas förespråka mänskliga rättigheter men är egentligen hycklare, menar Ben Mhenni, men inte Wallström, tillägger hon.
– Hon sade bara sanningen, hon är ärlig, säger Ben Mhenni.
Utrikesministerns uttalanden om mänskliga rättigheter och demokrati tros bland annat ligga till grund för att hennes öppningstal inför Arabförbundet på plats i Kairo ställdes in i början av mars. Schismen ledde också till att Saudiarabien kallade hem sin ambassadör från Stockholm. Det inflytelserika, oljerika kungadömet, med 28 miljoner invånare, anses vara ett av världens mest konservativa länder och tillämpar en strikt tolkning av sharialagar med offentliga avrättningar som en inte ovanlig bestraffningsform.
– Jag stödjer Wallströms ställningstagande, säger Ben Mhenni.
Hon ser uttalandet som en del i Wallströms feministiska politik.
Margot Wallström beskrev under ett besök i Tunisien som utrikesminister att varje problem och varje situation måste ses utifrån kriteriet att kvinnors rättigheter och kvinnors representation och tillgångar ska garanteras. Wallström tillade sedan, ”Vi måste se på kvinnor inte som offer utan som agenter för förändring.”
Under besöket i Tunisien
Den svenska utrikesministern ansåg att det var betydelsefullt att i ett tidigt skede besöka Tunisien för att visa sitt stöd. Den arabiska vårens födelseplats är inte bara ett föregångsland när det gäller sin relativt stabila demokratiska utveckling utan även när det gäller kvinnans ställning i samhället. Landets nya konstitution anses vara regionens mest liberala stycke lagstiftning och garanterar lika rättigheter mellan män och kvinnor.
– Jag tror det kommer inspirera andra länder i regionen, sade Wallström under besöket.
Enligt Ben Mhenni är Wallström en sann feminist. Hon är trött på att retoriken från politiker allt för ofta endast är tomt prat. Vi hör retorik om jämlikhet mellan könen hela tiden från politiker men det stannar alltid på retorikstadiet, menar den tunisiska aktivisten. Wallström försöker gå förbi den fasen, till tillämpningsstadiet, konstaterar Ben Mhenni, vilket hon anser är väldigt betydelsefullt.
– Även om hennes aktioner kanske inte kommer ha en direkt och omedelbar effekt så tror jag att de kommer ha en indirekt inverkan, förklarar Ben Mhenni. Hon påverkar politiker och alla de människor som delar hennes åsikter och beundrar det faktum att hon faktiskt vågar sticka ut hakan.
Redan i februari riktade Wallström kritik mot Saudiarabiens förhållningssätt gentemot mänskliga rättigheter under en utrikesdebatt i riksdagen.
– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik, sade Wallström enligt Svenska Dagbladet. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.
Det var uttalanden som dessa som låg till grund för dagens schism.
– Politiker kan ha stor inverkan på människor, understryker Ben Mhenni. Wallströms agerande kan verkligen påverka världen.
Ge inte upp Wallström!
I framtiden hoppas Ben Mhenni att Wallström kommer fortsätta att kämpa för sin ståndpunkt och inte ge vika.
– Jag vill inte att hon ger upp för press över opinionsbildning eller från det så kallade industriella etablissemanget, säger hon.
För den Tunisiska människorättskämpen måste människans lika rättigheter komma före allt annat och bör genomsyra politiska beslut och anser att Sverige kan vara ett föredöme.
– När vi pratar om mänskliga rättigheter måste vi verkligen respektera och kämpa för dem! understryker Ben Mhenni.