Startsida - Nyheter

Två år efter Husbykravallerna

På tvåårsdagen efter Husbykravallerna tågade drygt hundra personer från Akalla till Husby, iklädda munskydd. Den stillsamma flashmobben protesterade mot Förbifart Stockholm och den strukturella diskriminering initiativtagaren, Veronica Stiernborg, anser sker mot miljonprogramsområdena.

– Motorvägen kommer att gå över jord i Hjulsta, Akalla och Skärholmen, men byggs under jord på Ekerö, säger Veronica Stiernborg, till tidningen Stockholm direkt.

Arrangörerna tycker att genusperspektivet saknas i debatten. Enligt Statistiska Centralbyrån (siffror från 2010) står bilen för hälften av mäns restid till och från arbetet i storstadsområden, mot bara en fjärdedel av kvinnornas restid. Och längst fram i tåget gick mammor med barnvagnar.

Flashmobben skedde i samarbete med Streetgäris, Förortsrådet Norra Järva, Schysst Sommar och vinter (en del av Naturskyddsföreningen), NLC, Rättbuss och Medborgarbussen. Sedan fortsatte dagen med stormöte i Husby träff, arrangerat av Norra Järva stadsdelsråd. En flashmobb är när ett antal människor möts på en offentlig plats, gör något oväntat och skingras direkt. Det kan också var en demonstration.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV