Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ungas tillgång till vård vid psykisk ohälsa ska öka

Under tre år kommer 280 miljoner kronor att gå till en särskild satsning på ungas psykiska hälsa. 130 miljoner kronor per år ska öka beredskapen hos ungdomsmottagningarna för att motarbeta psykisk ohälsa. 150 miljoner ska stimulera nya initiativ. Ett exempel på sådana initiativ kan enligt Vänsterpartiet, som varit pådrivande för satsningen i budgetförhandlingarna, vara självinläggning. Det innebär att patienter själva kan
”lägga in sig för kortare vård när livet krisar, med hög och enkel tillgänglighet”. Vänsterpartiet betonar att det ofta saknas ett alternativ mellan öppenvård och slutenvård inom
psykiatrin.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har andelen unga i åldrarna 16-24 år med sömnproblem, oro eller ångest stigit från 7-8 procent på 1980-talet till över 20 procent i dagsläget.

– Nu kan utvecklingen vändas. Att unga ska leva otrygga liv framställs som en naturlag, men handlar om politiska vägval där nedskärningar och skattesänkningar gått före vår rätt till trygghet. Det här är ett steg i motsatt riktning. Det feministiska perspektivet är också avgörande. Var tredje gymnasietjej känner oro eller ångest i vardagen och det är mer än tio procentenheter högre än hos killar i samma ålder. Den balansgång som unga tjejer tvingas vandra är omöjlig och svaret måste vara politiskt, det här är en del av det, säger Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung vänster i ett pressmeddelande.

Såhär kommenterar vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt satsningen:

– Det här är viktigt eftersom det för många idag tar alldeles för lång tid att få hjälp. Vi gör det lättare för unga att söka och få hjälp i tid. Nu får vi ungdomsmottagningar med generösare öppettider som blir bättre på ungas psykiska ohälsa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV