Startsida - Nyheter

Unionen vill se lagstadgat krav på årliga lönekartläggningar

En tredjedel av företagen i det privata näringslivet upptäckte osakliga löneskillnader i sin senaste lönekartläggning och analys. Det visar en undersökning som fackförbundet Unionen har gjort och innebär en ökning sedan motsvarande undersökning genomfördes senast, 2013. Då upptäckts osakliga löneskillnader i vart fjärde fall.

Fyra av tio företag i den nya undersökningen kom fram till att de behövde genomföra andra åtgärder än lönejusteringar, exempelvis översyn av lönekriterier, kompetensutveckling av anställda eller utbildning av lönesättande chefer.

Bara en tredjedel av de tillfrågade arbetsgivarna genomför en lönekartläggning och analys varje år. En tredjedel har inte genomfört någon lönekartläggning och analys alls under den senaste treårsperioden och bryter därmed mot diskrimineringslagens krav.

– Företagen måste bli bättre på att använda lönekartläggning. All erfarenhet visar att det är ett effektivt verktyg för att komma till rätta med osakliga löneskillnader genom att de hittas och åtgärdas, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

År 2008 hade mer än hälften av arbetsplatserna gjort lönekartläggningar. Unionens nya undersökning visar att arbetsgivare med dåliga kunskaper är övervägande negativt inställda till arbetet med lönekartläggning och analys medan arbetsgivare som har goda kunskaper upplevs ha en positiv inställning till arbetet.

– Det är bra att en tredjedel av företagen på frivillig väg insett värdet av att årligen göra en lönekartläggning och analys. Nästa år vill jag se att det är ännu fler. Därför är det min förhoppning att kraven på årliga lönekartläggningar återinförs av riksdagen, säger Cecilia Fahlberg.

Ytterligare några resultat i undersökningen som genomfördes av Ipsos på Uppdrag av Unionen under januari och februari 2015:

  • Nästan sju av tio Unionen-klubbar uppger att det bedrivs ett aktivt arbete för jämställda löner på deras arbetsplats.

  • Där det inte förekommer något aktivt arbete uppges den vanligaste orsaken vara att frågan inte prioriteras av arbetsgivaren eller att andra frågor går före.

  • Största problemet med oförklarade löneskillnader finns på det privata området.

  • Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV
    Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV