Startsida - Nyheter

Unizon släpper en bok mot våld

Unizon (fd SKR) har nyligen givit ut en bok, Vad ska jag göra?, för att öka kunskaperna om våld i samhället. Boken kan beställas eller laddas ner kostnadsfritt och riktar sig till de som vill ha en introduktion till hur kvinnojourerna och tjejjourerna arbetar – hur de stöttar, skyddar, påverkar och förebygger våld.

Titeln Vad ska jag göra anspelar på den fråga som våldsutsatta brukar ställa sig när de fortfarande befinner sig i våldsprocessen och har som mål att synliggöra samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor. För att illustrera våldets olika ansikten är boken indelad i fyra teman: Mäns våld i nära relationer, Barn som upplever våld, Sexuella övergrepp och våldtäkt, samt Kroppen, kärlek och sex – och lyfter fram ett trettiotal individuella frågor och berättelser som brottsoffren anonymt skickat till kvinnojourerna och tjejjourerna via Unizon.se och Tjejjouren.se.

Vad ska jag göra förklarar varför det är nödvändigt att jourpersonalen ger våldsutsatta ett professionellt och solidariskt bemötande: Kontakten med en kvinnojour, tjejjour, ungdomsjour eller jour mot sexuella övergrepp är det första steget för att bryta sig fri från våldet. Personalen ska tro på brottsoffrets berättelse, vara lyhörd, stödja och vägleda – men aldrig välja åt dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV