Startsida - Nyheter

Uppföljare till Spiderman på toa

Linnéa Johansson uppmärksammades tidigare av Feministiskt perspektiv för sina alternativa målarböcker med tema mjuka superhjältar. Nu har hon fått kontrakt med Norges största bokförlag och är snart aktuell med en ny målarbok med liknande teman som Supermjuka hjältar och Superstarka Prinsessor, fast denna gång med egna figurer. Johansson beskriver sin idé som en fantasiutsvävning mellan sig och barn.

– Förra gången tecknade jag ju karaktärer som barn känner igen fast i nya situationer, men denna gång blir det alltså helt mina egna bilder. Jag lämnar nu utrymme till färgläggaren som också ska kunna teckna, så jag gör bara halva jobbet. Detta är tänkt som ett samarbete mellan mig och barnet, eller barnet och den vuxna eller det vuxna barnet. Det blir ett slags verktyg mer än en färdig teckning.

Målarböckerna kommer finnas tillgängliga i Norge, men Linnéa Johansson hoppas att det täta samarbetet med det svenska förlaget i framtiden gör dem tillgängliga även här. Hon påpekar att det fina med teckningar är att de kommunicerar på alla språk, och hon hoppas på ännu större spridning i framtiden.

– Nu vet jag lite vad barn vill ha och jag har fått många fler önskemål än de jag fick in i de förra ritblocken så mitt mål är att alla ska få känna sig representerade.

Johansson påtalar balansgången arbetet med representation innebär. En av de största utmaningarna har varit att ifrågasätta fördomar utan att själv vara med och förstärka dem, berättar hon.

– Det är svårt att försöka ifrågasätta någonting utan att i själva verket vara med på att förstärka det jag vill ifrågasätta, men jag ska göra så gott jag kan. Jag ser att jag gick i några fällor med de tidigare ritblocken men förhoppningsvis så har jag lärt mig av mina misstag.


Superhjältar med copyright

Johansson använde sig av kända figurer som Batman och Spindelmannen när hon ritade de första teckningarna och var då noga med att hålla sig inom copyrightlagen genom att rubricera teckningarna som kritik mot de befintliga superhjältetemana.

– Jag höll mig inom det som kallas fair use som går ut på att du har rätt att kritisera ett verk. Men för att dubbelsäkra eventuella problem så la jag ut PDF-en gratis så att det är upp till var och en att lämna ett frivilligt "bidrag till framtida projekt".

Johansson påpekar att hon ekonomiskt inte får in mycket för sitt arbete med målarböckerna, men att projektets drivkraft inte är pengar.

– Den enorma responsen från barn, förskolor och föräldrar har varit massiv. Jag har svarat på allt, läst allt lyssnat på allt och tagit in det. Tack vare all uppmärksamhet i media har jag fått tag på sponsorer och byggt upp en plattform så att jag kan fortsätta jobba med detta.

Johansson bistås nu med gratis konstmaterial och fri ateljé, något som är helt grundläggande för att projektets överlevnad.

– Jag har fått in några slantar och även om totalsumman inte är jättestor så har det framför allt har det varit berikande på ett personligt plan. Jag hade det ganska tufft i skolan och fungerade dåligt i jobb.

Linnéa Johansson berättar att Feministiskt perspektiv gjorde den första intervjun dagen efter att hon lagt ut teckningen Spindelmannen bajsar på Facebook, och är nöjd med att få avsluta sitt första kapitel med en uppdatering av resan.

– Det är kul att jag stänger det kapitlet med er och går vidare till nästa, nu med erfarenhet och ett helt nytt självförtroende. Nu vet jag att jag fixar det, så tack för att ni hjälpte mig att sätta bollen i rullning. Jag vill high fiva alla på hela tidningen. Och prenumerera.


Positiv respons

Efter den första intervjun i Feministiskt perspektiv har reaktionerna och intervjuförfrågningarna strömmat in. Johansson har deltagit i skype-intervjuer för TV4 och Aftonbladet, och varit med i de norska tv-programmen God Morgen Norge och Supernytt. Även privatpersoner från olika delar av världen upptäcker teckningarna och supportar Johanssons företag LimpAn på sociala medier.

– Jag får fortfarande bilder skickade till mig från Kina, Kanada och Albanien. Jag skriver alltid svar även om det blir via google-translate, haha! Pdf-filen med bilderna ligger ju kvar på Facebooksidan LimpAn så förhoppningsvis kan den fortsätta göra nytta, det ploppar ju ut nya barn stup i kvarten.

Medias respons har varit positiv, men Linnéa Johansson har slutat läsa kommentarsfälten till artiklarna dit kritikerna drar sig och väljer att fokusera på den positiva respons hon fått från målgruppen.

– Jag får ju oslagbara reaktioner från barnen och det är ju de jag producerar för, det är deras kommentarer jag tar till mig, eftersom de inte har några mörka baktankar.

Johansson hoppas att teckningarna kommer att användas som pedagogiska verktyg i skolor i samarbete med skolverket. I framtiden vill hon även göra ritblock för vuxna, just nu ritar hon en serie om att bli mamma, och spånar på nya teman.

– Jag har nog fått blodad tand på ritblock, så jag tänker vidareutveckla den idén. I sommar ska jag åka runt och föreläsa en hel del, bland annat på Göteborgs Bibliotek den 8e juli. Jag ser mest fram emot att möta folk och få höra vilka förebilder de saknar eller hade önskat sig som barn. Dessutom kommer jag att fortsätta att besöka skolor och förskolor, och förhoppningsvis kunna fortsätta rita.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV