Startsida - Nyheter

Uppsala tjejjour ska utbilda myndigheter i bemötande

Varför berättar inte tjejer om kränkningar och sexuella övergrepp för vuxna? Uppsala tjejjour har fått höra många berättelser där unga tjejer blivit dåligt bemötta när de vänt sig till någon vuxen för hjälp och stöd. Ofta vill tjejen inte gå vidare med polisanmälan, söka samtalsstöd eller involvera socialtjänsten av rädsla för att inte bli trodd, att bli dömd, att bli utsatt för en känsla av skam.

Efter många sådana berättelser har Uppsala tjejjour kommit fram till att myndigheter behöver utbildas och ger sig nu ut på turné.

– Via myndighetsturnén kommer vi att träffa en mängd olika yrkesgrupper såsom polis, åklagare, socialsekreterare, lärare, fritidsledare och vårdpersonal som arbetar med ungdomspsykiatri, berättar Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjejjour i ett pressmeddelande.

Uppsala tjejjour är en del av tjejjoursrörelsen, som skapats och drivs av unga tjejer, och har jobbat ideellt med stöd till tjejer under tio år. Alla volontärer utbildas i hur deras frågor och berättelser bäst bemöts.

– Att tjejerna vågar vända sig till oss handlar både om att det är enkelt, till exempel anonymt via chatten, och att vi bemöter tjejerna på ett helt annat sätt än vad de möter hos andra vuxna, säger Amanda Bodinger, ordförande i Uppsala tjejjour.

Nu vill de dela med sig av sina erfarenheter när det gäller hur tjejer blir bemötta i samhället och visa på styrkorna i de strategier som tjejjourerna använder sig av.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV