Startsida - Nyheter

USA: Fotbollsspelare i protest mot rasism på universitet

Efter flera grova rasistiska händelser på University of Missouri i USA har dess rektor Tom Wolfe avgått efter krav från flera studentgrupper som menar att han inte tagit problemen med rasism på allvar. Nyligen sällade sig spelare i universitetslaget i amerikansk fotboll till protesterna. University of Missouri består av fyra universitet och problem med rasism uppmärksammades bland annat i september i höst då Peyton Head, president för Missouri Students Association, berättade att första gången han blivit utsatt för n-ordet var på universitetet och att han på nytt blivit utsatt för det.

– Några killar i en pickup startade helt plötsligt skrika n-ordet åt mig, skrev Peyton Head i september i en Facebookstatus där han också adresserade problem som drabbar andra minoriteter på universitetet. Bland berättade han om muslimska kvinnor i hijab som attackerats av rasister, och transpersoner som blivit spottade på.

Andra rasistiska angrepp har under hösten uppmärksammats både i Missouri och på andra universitet som Yale, och i Missouri och protester har bland annat krävt Wolfes avgång. I lördags sällade sig 32 svarta fotbollsspelare till protesten. Kort därefter twittrade lagets huvudtränare Gary Pinkel ett meddelande till stöd för sina spelare:

– Vi står enade. Vi står bakom våra spelare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV