Startsida - Nyheter

USA: Polisen sköt flera unga afroamerikaner

Polisen har meddelat på en presskonferens att ”Tyrone Harris var beväpnad och sköt mot polisen". Ett filmklipp som delats på Twitter visar att polisen står över Harris som ligger med handbojor på marken med blod på skjortan. Aktivisten som filmar ber polisen att rädda hans liv: ”Han andas, hjälp honom… ”. Ytterligare två afroamerikaner blev skjutna i bröstet av polisen under oroligheterna senare på söndagskvällen. Senare publicerades flera bilder från Harris Facebook-sida som visar honom posera med pistoler. Enligt Fox-news är Tyrone Harris en känd kriminell.

Samma kväll i Indianapolis sköts minderåriga Andre Green, 15. Polisen meddelar att pojken körde en rapporterad bestulen bil, vägrade att stoppa och körde mot polisbilen. Poliserna hade inget val än att skjuta, hävdar polismyndigheten. Polisbilen saknade videoinspelning utrustning och den enda versionen av händelsen kommer från poliserna som skött.

Sedan händelsen i Ferguson på söndag, har demonstrationerna eskalerat. Måndagen förklarades som civilmotståndets dag i Fergusson. Kända kyrkoherdar, intellektuella och aktivister har anslutit sig till protesten, flera greps under dagen. Filosofen Cornel West, Johnetta “Netta” Elzie och DeRay McKesson, aktivister från rörelsen Black Lives Matter, rapporterats gripna på måndag eftermiddag under en sit-in aktion utanför domstolen i Ferguson enligt The Guradian. Myndigheterna utfärdade ett undantagstillstånd i Ferguson inför måndagskvällen som fortfarande gäller.

En utredning utgjort av The Guradian visar att under 2015 har hittills 25 obeväpnade afroamerikanska män dödats av polisen i USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV