Den rödgrönrosa majoriteten har dragit tillbaka ärendet om utformningen av Rådet för mänskliga rättigheter (MR-rådet). Alliansen med Folkpartiet i spetsen har kritiserat utformningen av rådet och säger att det är en tidigare helt okänd modell för råd som man ombads att ta ställning till med kort varsel.
I instruktionen för Rådet för mänskliga rättigheter ligger förslaget att en politisk beredning ska nominera de sakkunniga experterna i rådet. Det ogillades av oppositionen.
– Jag var allvarligt oroad för att Stockholm nu skulle få sitt första renodlade propagandaråd, där experter skulle tillsättas av den politiska majoriteten, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm, (FP). Möjligen insåg majoriteten risken för ett riktigt MR-haveri och valde att backa, säger hon.
– Att den rödgrönrosa majoriteten drar tillbaka förslaget om för ytterligare beredning är inget egendomligt förfarande, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ (FI) och den rödgrönrosa majoritetens ansvariga för MR-frågor i Stockholm. Det är ett vanligt tillvägagångssätt för att försöka nå en bredare överenskommelse mellan samtliga demokratiska partier och görs för att stärka MR-rådets funktion i Stockholms stad.
”Odemokratiskt”
Den rödgrönrosa majoritetens ambition och stadsledningskontorets förslag innebär att rådet ska bestå av såväl förtroendevalda som sakkunniga personer, utifrån deras expertis vad gäller MR-frågor, snarare än representanter som försvarar sina värdorganisationers intressen.
– Ett expertråd för att granska de mänskliga rättigheter där de styrande politikerna handplockar experterna – det hör inte hemma i en demokrati, menar Lotta Edholm (FP).
Sissela Nordling Blanco tillbakavisar kritiken:
– Oppositionen skulle enligt förslaget själva delta i tillsättandet av experter till MR-rådet, det som Lotta Edholm nu väljer att kalla för ett propagandaråd. Vad Lotta Edholm lägger i det begreppet och sin egen medverkan till detta, får stå för henne, säger Sissela Nordling Blanco.
Nu är frågan hur Folkpartiet och Alliansen att tillsättandet och utformningen av MR-rådet ska gå till och se ut.
”Saknas kompetens”
– Rådet föreslogs, i det ärende till borgarrådsberedningen som nu dragits tillbaka, bestå av både förtroendevalda och experter, där de sistnämnda enligt förslaget är i majoritet. Experterna skulle handplockas av den politiska majoriteten genom en politiskt tillsatt beredningsgrupp bestående av rådets presidium, där den politiska ledningen har majoritet. Det är ett mycket kontroversiellt sätt att tillsätta ett råd på eftersom det ger presidiet en stor utnämningsmakt. Att de förtroendevalda är i minoritet ger vidare ett oklart ansvarsutkrävande. För FP är det märkligt att civilsamhällets organisationer inte själva ska få nominera personer till den post som beretts dem, dessutom utan att motivering till detta framförs i ärendet. Enligt vår mening måste utformningen av rådet ske med detta i åtanke.
– FP noterar också att i den extensiva uppräkning på områden där de sakkunniga kan bidra med kompetens, saknas centrala områden på MR-området som antisemitism, hedersproblematik och våldsbejakande extremism. Detta samtidigt som det finns högst kännbara utmaningar på dessa områden i Stockholm, säger Lotta Edholm.
– Det är fortfarande oklart hur den politiska majoriteten kommer att gå vidare i ärendet. När ett nytt förslag presenteras kommer vi att ta ställning till det förslaget, säger Lotta Edholm (FP).