Startsida - Nyheter

Nyheter

Vad är pengar? En historia om illusion

Överenskommelsen som gör att pengar fungerar liknar en teaterföreställnings överenskommelse med publiken. Detta fascinerade Ellen Lamm, vars Vad är pengar? hade urpremiär på Elverket i lördags. Andréa Hillgren var där.

Lördag den 14 mars hade Ellen Lamms Vad är pengar? urpremiär på Elverket. En pjäs baserad på texter av ekonomijournalisten Andreas Cervenka, som hyllats för sitt begripliga sätt att närma sig ekonomins mest grundläggande frågor, och Magnus Florins bok Cirkulation. Vi bjuds på en mix av såväl ekonomiska teorier som en skönlitterär historia om en ung mans liv på banken.

– Jag blev fascinerad av pengar som illusion. Av hur den överenskommelse en föreställning sluter med sin publik liknar överenskommelsen kring pengars värde: vi bestämmer att den här papperslappen är värd hundra kronor. Och då blir den det! säger Ellen Lamm i ett pressmeddelande.

En social överenskommelse

Vad är pengar? Pengar är det vi bestämmer att de ska vara. Pengar är en illusion. Men lever vi just nu i ett jättelikt ekonomiskt experiment där illusionen inte får spricka? Hur skapas pengar, och finns de i obegränsad mängd? Vad händer när bankerna tappar i anseende och vad händer om människor tappar sin tro på pengar? Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Och varför fortsätter skuldkrisen att plåga Europa trots alla räddningspaket?

Dessa frågor ställs publiken inför i föreställningen Vad är pengar? som hade premiär i lördags. Föreställningen är inspirerad av Andreas Cervenkas krönikor i Svenska Dagbladet, och av hans bok Vad är pengar? Allt du velat veta om världsekonomin men inte vågat fråga om. Den skönlitterära historien är hämtad ur Magnus Florins bok Cirkulation och tematiserar en sällsam historia om en ung man och en bank. Vi tillåts följa deras olika skeden, hur den unge mannen arbetar sig uppåt, hur banken får nya räkneapparater. Pjäsen gestaltar en konturskarp värld som berättar om hierarkier på arbetsplatser och i samhället, om en människa som till en början inte tycks ha någonting och hur allt kan vända, i livet och i ekonomin.

Föreställningen tematiserar symboliskt pengars påverkan i människa och samhälle. Hur pengar är tro, suggestion och illusion med verkliga vinnare och förlorare. Vi får ta del av hur bankdirektören byts ut med jämna mellanrum efter att, mer eller mindre ostraffat, ha fifflat med kreditvärden. Hur de rika kan fortsätta plocka tusenlappar i lobbyn på Grand hotel medan de fattiga skuldsätter sig hos de rika. Vi får lära oss sambandet mellan kravet på pengarnas snabba omloppsbana och ökade klyftor och hur pengar skapas för den välbärgade och trovärdige genom ett klick av en bankanställd.

Filosofisk betraktelse

Ellen Lamm har på ett illustrativt sätt fångat bankens och pengarnas värld genom ett filosofiskt, psykologiskt och sociologiskt filter, inspirerad av bland andra den ekonomiske filosofen Georg Simmel. Föreställningen har en historisk prägel där varje karaktär förkroppsligar sin egen ekonomiska världssyn, inspirerad av tidens anda. Vi får följa historien från vägande av guldtackor till dagens riskkapitalism. Vi får följa hur ny teknik och täta inspektioner sätter allt större press på banken, och vad som händer med de anställda när banken förlorar i anseende. Samtalen gestaltas ofta mellan den unge mannen och de andra, erfarna bankanställda som indirekt berättar för honom och för oss om den ekonomiska världen. Ibland är det svårt att hänga med i svängarna för den som inte är insatt i det ekonomiska systemet, och symboliken hopar sig så tät att du ibland ifrågasätter vad du själv tolkar. Samhällskritiken pyr under ytan, tematiserad kring vem som vinner och vem som förlorar, men är inte självklar och genomgående i föreställningen som ibland lutar åt det mer faktaspäckade hållet.

Med humor, vemod, ilska och intelligens gestaltas en från början förvirrad och stundtals kaotisk livshistoria på ett bankkontor. En filosofisk, kritisk reflektion över pengars relation till människor och samtiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV