Startsida - Nyheter

Våg av självmord inom vuxenpsykiatrin i Malmö

Patienter vittnar om hot och våld från de anställda som sin tur beskriver ett mer än pressat arbetsklimat med hög personalomsättning och bristande kompetens bland både vikarier och nyanställda. I Lund stängdes en hel avdelning i juni på grund av konflikter i arbetsgruppen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att Region Skåne brustit i det systematiska patientsäkerhetsarbetet och kommer att inleda en särskilt uppföljande tillsyn av psykiatrin i Malmö som ska pågå ett år.

Tidningen Sydsvenskan som i en serie artiklar granskat psykiatrin i Region Skåne har tagit del av en hittills okänd rapport om arbetsmiljön inom psykiatrin. Hälsoföretaget Susano som bland annat arbetar med arbetsmiljöanalyser har låtit 26 medarbetare på den akutpsykiatriska kliniken i Malmö svara på frågor, några av dem har också djupintervjuats.


Patientsäkerheten hotad

Det är en skrämmande bild de ger av sin arbetsplats. Personalen beskriver mobbning och trakasserier, hot och våld och ett engagemang för kliniken som är i botten. De hyser en stark misstro mot ledningen vilket lett till en snabbt sjunkande arbetsmoral. Hälsoföretaget varnar för ”anarki” på arbetsplatsen och pekar på ”en betydande risk för patientsäkerheten”. En skötare som Sydsvenskan talat med tror att arbetsmiljön på klinikerna kan vara en bidragande orsak till de många självmorden. Den kopplingen gör också Vårdförbundet, men inte Katarina Viebke som är divisionschef för psykiatrin i Skåne.

– Självklart påverkas patienterna av arbetsmiljön, men jag har svårt att se att det kan kopplas till självmorden, säger hon.

Ing-Marie Wieselgren som är nationell samordnare på Sveriges kommuner och landsting, SKL, betonar att psykiatripatienter är extra utsatta eftersom många tvångsvårdas och inte kan välja att gå ut genom dörren. Hon vill se ett snabbare system för att uppmärksamma missförhållanden än via Ivo-anmälningar, och föreslår att patienter skulle kunna skicka sms om situationen på avdelningen är dålig.


”Politisk vilja saknas”

Det är inte bara i Skåne den psykiatriska slutenvården har problem. Tvärtom, det visar en ström av larm från både personal och patienter.

Torsten Kindström var under många år verksam i Balans, en organisation för alla med erfarenhet av psykisk ohälsa, numer är han vårddebattör och har bland annat grundat forumet Psykbubblan.

– Jag är rätt uppgiven, säger han. Det finns ingen politisk vilja att komma till rätta med problemen inom slutenvården, Anders Miltons psykiatriutredning 2003 bortsåg helt från heldygnsvården. Samtidigt som resurserna minskat har behoven ökat. Den uttalade viljan har varit att avlasta slutenvården genom att satsa på öppenvården, men så har inte skett. – I stället har besparingarna inneburit att läkare tvingar skriva ut patienter som kan vara suicidala på grund av platsbrist, säger han.


Efterlyser teamarbete

Torsten Kindström beskriver psykiatrin som mer hierarkisk och konservativ än annan vård. Inom somatiken har man kommit betydligt längre med teamarbete, menar han.

– En ensam hjälte klarar inte ledarskapet i slutenvården. Psykiatrin skulle vinna en multidisciplinär ledning, där läkare, skötare, psykologer, sjuksköterskor jobbar ihop och tillsammans kan driva förändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV