Prenumerera

Logga in

Vågen av humanism ger hopp om säkra flyktvägar till Europa

Fler säkra vägar in Europa måste skapas för att fler kvinnor och barn ska kunna ta sig hit under tryggare former. EU:s lagstiftning måste förändras för detta ska bli verklighet, och allt engagemang spelar roll för att det ska kunna ske, skriver Jytte Guteland i veckans EU-krönika.

Att vägen till Europa är farlig borde vara uppenbart för oss alla vid det här laget. Rangliga båtar som kapsejsar, oändligt många drunkningsolyckor, en frysbil där människor kvävts till döds, desperata människor vid gränsstationer i transitländer. Få har undgått bilden på 3-årige Alan Kurdis döda kropp spolad upp på en sandstrand i Turkiet. Att ta denna resa med sin familj är bara något som de mest desperata familjer utsätter sig för. Många försöker med andra lösningar först.

I Sverige har en debatt har blossat upp om andelen män som kommer som flyktingar till Sverige. Debatten har börjat ur fel ingång. Det är onekligen så att fler män gör den farliga resan till Sverige och Europa. De åker och tar de risker som finns på vägen för att hitta säkrare vägar för deras familjer i framtiden. Resan till Europa är dyr och farlig. Vi ska inte skuldbelägga de som flyr utan prata om vad vi kan göra för att se till att alla flyktingar som behöver komma till Sverige och andra EU-länder ska kunna ta sig hit på säker väg. Det är dessa säkra vägar som kommer ge fler möjligheter för särskilt utsatta grupper så som kvinnor och barn att komma i säkerhet.

Vi måste göra vad vi kan för att väntan på osäker plats ska bli så kort som möjligt och att inga familjer ska behöva splittras i onödan. Vi måste använda de möjligheter vi har inom EU för att möjliggöra fler lagliga vägar till säkerhet. I förra veckan meddelade Jean-Claude Juncker i sitt ”State of the Union-tal” att kommissionen avser lägga fram ny lagstiftning med förslag till lagliga vägar och humanare mottagande. Detta ska bland annat innebära en översyn av Dublinförordningen som i dag bokstavligt talat sätter krokben för flyktingar. Kraven på registrering i första land har bidragit till en omänsklig och ohållbar situation.

Vi måste också förändra transportörsansvaret som förhindrar passagerare utan visum och pass att flyga. Det måste bli möjligt för exempelvis syrier att få humanitära visum på förhand. Att sätta sig i en ranglig båt för att komma till säkerhet ska ingen behöva tvingas till. Jag vill se en kraftig förändring av hur dessa system fungerar, eller inte fungerar. Vi kommer göra allt vi kan för att detta ska bli verklighet. Men jag ska inte hymla om att det finns stora hinder på vägen dit. Europa splittras både mellan och inom våra länder i åsikterna om hur vi ska bemöta flyktingar. Igår diskuterades krav på kvoter i alla EU-länder på ett toppmöte i Bryssel. Trots det relativt låga antal flyktingar som diskuteras finns kraftigt motstånd hos flera länder. Men vi vet att motstånd kan brytas ner och opinion kan förändras.

Den humanism som väckts i Sverige och Europa måste hållas vid liv för att dessa förändringar ska kunna bli verklighet. Denna våg behöver mer än hållas vi liv, den behöver även spridas över gränser för att vi ska få med fler människor och länder på tanken att vi kan och vi ska hjälpa. Det är med stort hopp i hjärtat som jag kommer hem ifrån manifestationen i Malmö med alla tusentals malmöbor som visade sitt stöd. Jag ser nu också bilder på 40 000 danskar som kräver förändring ifrån sin regering. Detta engagemang betyder så oerhört mycket för att vårt jobb med att få fram ny lagstiftning ska möjliggöras. Tveka aldrig på den betydelsen, det gör inte jag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV