Startsida - Nyheter

Våldtäktsfilm sprids på Facebook

En skollärare, 23, våldtogs av fyra män i en avlägsen by i Punjab i Pakistan. Hon valde att hålla tyst i rädsla för att bli stämplad som den våldtagna kvinnan. Men ett filmklipp av våldtäkten spreds via nätet och så småningom på Facebook. Kvinnans bror såg filmen på nätet och kände igen sin syster. Han berättade detta för sin far och de polisanmälde fallet. Förövarna greps. Amber Shamsi, reporter för BBC-Urdu, har pratat med offrets far som förstår att hon inte kunde berätta det som hände för honom från början. ”Om hennes mor levde skulle hon kanske ha berättat det för henne”.

Den unga kvinnan berättar för BBC att hon var på väg till marknaden när fyra beväpnade män tvingade henne in i en bil och sedan till ett hus. Där våldtog de henne medan de filmade.

– Jag bad dem att sluta, men då slog de mig ännu mer och sade om jag inte gör som de säger kommer de att publicera filmen på nätet...

Nu sitter männen häktade för våldtäkt, kidnappning och spridning av pornografi i pakistanskt fängelse. Men filmen sprids fortfarande på Facebook. Det finns privata Facebook-sidor där män delar filmer på våldtäkter eller samlag med kvinnor de vill hämnas på.

En ny lag väntas godkännas av parlamentet i Pakistan för att underlätta jakten på nätbrottsligheten och höja straffet till tre år för spridning av material med sexuellt innehåll i privata sammanhang. En utredare säger till BBC att han varje månad tar emot mellan 12 och 15 anmälningar om privata filmer med sexrelaterade handlingar som sprids på nätet. Det är före detta män och älskare samt kriminella gäng som begår brotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV