Startsida - Nyheter

Vårdförbundet kan begära skadestånd

Mer än 7 000 extra övertidstimmar stod drygt hundra av Vårdförbundets medlemmar i Region Skåne för under 2014. Enligt förbundet motsvarar det nära 3,2 miljoner kronor. Vårdförbundet förhandlar just nu med regionen för att ta reda på vilka särskilda skäl arbetsgivaren kan ange för alla dessa extra timmar. Om inte arbetsgivaren kan förklara det kommer förbundet att begära skadestånd.


Extra övertid vid särskilda behov

Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen och dessutom särskilda behov kan arbetsgivaren tillsammans med facket teckna ett enskilt kollektivavtal för varje medarbetare om utökad allmän arbetstid, som mest 150 timmar om året.

År 2011 gjordes dock ett tillägg i arbetstidslagen som gör det möjligt för arbetsgivaren att ta ut extra övertid om det finns särskilda skäl, utan att samtala med facket i förväg. Huvudskyddsombudet kan däremot i efterhand ifrågasätta om det verkligen fanns särskilda skäl.


Övertidsuttag satt i system

– Sedan det nya tillägget kom har vi i princip inte fått en enda förfrågan om att skriva kollektivavtal om utökad allmän övertid. Vi misstänker att arbetsgivaren har satt de extra övertidsuttagen i system och hoppats på att ingen ska granska dem i efterhand, säger Janet Parmvi, ombudsman på Vårdförbundet i Skåne, till tidningen Vårdfokus.

Källa: Vårdfokus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV