Startsida - Nyheter

#världsaidsdagen: Kunskapen om hiv behöver öka

Världsaidsdagen, World Aids Day (WAD), är en minnesdag för alla som har dött i aids men också en dag då människor över hela världen visar sitt stöd för alla de miljoner människor som lever med hiv.

Det konstaterar i dag Folkhälsomyndigheten, vars rapport Att leva med hiv, som tagits fram i samarbete med forskare vid Karolinska institutet, visar att av nära 1 100 medverkande är det många som ännu inte vågar berätta för omgivningen. Endast var fjärde helt öppen med sin hivinfektion. Och enligt en undersökning som Novus gjort, också i år, finns det kunskapsluckor som kan ge upphov till negativa attityder och rädsla.

Nästan fyra av tio personer att hivläkemedel inte minskar smittsamheten. Detta samtidigt som behandlingen av hiv i Sverige i dag är så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll och risken för att överföra hiv till andra blir mycket låg.

Den 2 november inledde Folkhälsomyndigheten en nationell informationssatsning för att öka kunskapen om hiv och hur det är att leva med hiv i Sverige i dag i syfte att bidra till att minska stigmatisering och diskriminering.

– Kunskapen om hiv behöver bli bättre. Att många väljer att inte vara öppna med sin hivinfektion av rädsla för omgivningens fördomar är mycket olyckligt, sade Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

RFSL stödjer kampanjen, och hoppas att den bara är början. Enligt RFSL behövs långsiktiga kunskapshöjande insatser.

– Det är oerhört viktigt att man slår hål på de myter, och den okunskap som ännu finns om hiv, säger Christian Antoni Möllerop, vice ordförande i RFSL.

Dessutom kräver RFSL att regeringen skyndar på arbetet med att se över smittskyddslagen, att en ny nationell strategi på hivområdet tas fram och att arbetet mot stigma intensifieras.

Mycket har hänt sen den gällande smittskyddslagen antogs 2004, med den kunskap som var tillgänglig då om hiv och överföringsrisker. I Sverige har över 95 procent av de som fått en hivdiagnos en välfungerande behandling. Samtidigt kan det enligt forskningen vara över 1 500 personer i Sverige som inte vet om sin positiva hivstatus.

Ett av skälen till att RFSL arbetat länge för en översyn är att de som lever med hiv i Sverige, och som vet om sin status i princip inte kan överföra viruset till någon annan, något som lagstiftningen bör avspegla, menar Christian Antoni Möllerop. Han betonar också vikten av att Sverige skyndsamt tar fram en ny strategi för hivprevention, så att en ny finns på plats när det gamla styrdokumentet löper ut 2016.

– Det är viktigt att en ny nationell strategi tas fram. Inte bara för att Sverige har förpliktigat sig att ha en sådan strategi, men för att hivpreventionen behöver tydliga mål samt ett nationellt styrdokument som för fram vikten av att rikta insatserna mot de grupper som löper högst risk att få viruset överfört. Globalt och i Sverige är en av dessa grupper män som har sex med män, säger Christian Antoni Möllerop.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV