Organisationerna som Vattenfall och Strålsäkerhetsmyndigheten byggt upp under två och ett halvt år för att utveckla ny kärnkraft behövs inte längre.
Efter regeringens energiöverenskommelse har de enligt Sveriges radio minst 50 personer som sysselsatts inom kärnskraftsutvecklingen fått nya arbetsuppgifter.
På Vattenfall handlar det om ett 40-tal personer som nu i stället arbetar med den kärnkraft som redan finns. Som en följd av det har också Strålsäkerhetsmyndigheten lagt ner sitt arbete med att behandla Vattenfalls ansökan om att få bygga ny kärnkraft, som berört ett drygt 15-tal personer.
Nu hoppas Mats Ladeborn som varit chef för kärnkraftsutvecklingen på Vattenfall att regeringens mål om en blocköverskridande, långsiktig energipolitik ska nås genom den utlovade energikommissionen.
– Ja, vår syn är den rena faktauppgiften: Nästan 40 till 50 procent av vår elproduktion, som består av kärnkraft, kommer att fasas ut över tiden. För Vattenfalls del är det viktigt att vi funderar på hur vi ska ersätta den. Exakt vad det blir är mindre viktigt i dag, men jag tror att det är viktigt att vi har den framförhållningen så att vi inte hamnar i ett svårt läge framöver, säger han till Sveriges radio.