En grupp forskare från psykologiska institutionen på Göteborgs universitet ska strax åka till USA med finansiering av FBI. Det är ovanligt att ett svenskt universitet får forskningsmedel från en utrikes underrättelsetjänst men det är välkomna pengar och forskningen har hög profil. Denna scen utspelar sig i en tänkt teveserie som Maria Jacobson skisserar i sin januarikrönika.
Världen brinner. Och dag ut och dag in sitter jag och kodar bilder av människor i ett statistikprogram för att så småningom få fram ett mönster av hur maktstrukturer visualiseras i medierna. Ett enformigt arbete där jag stundtals, utifrån sånt jag har kännedom om och nyhetsflödet, funderar ihop egna dramatiseringar.
Jag tänker mig en tv-serie med titeln Interrogation, eller Förhör på svenska. Ett ämne med hög aktualitet, inte minst nu efter Frankrikes 11 september, som borde vara intressant i fiktionen. En efterföljare till Homeland.
Säsong 1:
Psykologer. Vanligen är de till för att hjälpa människor i psykisk nöd. Tänk i stället att de bestämmer sig för att utsätta människor för psykisk nöd. Så kan faktiskt de två psykologernas roll i utformningen av USA:s förstärkta förhörsmetoder – läs tortyr – beskrivas, enligt den amerikanska senatens rapport om underrättelsetjänsten CIA:s metoder i kriget mot terrorn 2001-2009. De två, som i rapporten går under namnen Swigert och Dunbar, som i verkligheten heter Jim Mitchell och Bruce Jessen, hade inga tidigare erfarenheter av förhör, terrorism, lingvistik, Al-Qaida eller annan kompetens som anses nödvändig för att kunna utföra förhör. Visserligen var de psykologer i luftförsvaret men pensionerade. De ser en chans att dryga ut armépensionen och kanske få delta i ett riktigt krig. Jag ser framför mig i en scen hur de brainstormar. Hur ska vi få terrormisstänkta att lämna värdefull information? Nu jobbar vi macho. Vad sägs om att bryta ner dem?
Konceptet heter inlärd hjälplöshet. Med hot, oförutsägbarhet och brutalitet ska interner bli så deprimerade, förnedrade och försvagade att de blir samarbetsvilliga. Trots att CIA redan 1989 slog fast att inhumana metoder är ineffektiva rent underrättelsemässigt och att de bryter mot Genève-konventionen och FN:s tortyrkonvention, nappar underrättelsetjänsten på idén. Landets högsta ledning är med på tåget. Det här kriget ska vinnas till varje pris. I stort sett outsourcar CIA hela konstruktionen av förhörsprogrammet och utbildningen av förhörsledare till de två psykologernas företag, till en sammanlagd summa av 181 miljoner dollar. För säkerhets skull betalar CIA också 1 miljon dollar för att skydda företaget så att det inte kan hållas skyldigt till något brott, exempelvis tortyr.
Men det går inte så bra. Förhör efter förhör men dåligt med information. Saker läcker ut till medierna och en del av personalen filmar själva de grymheter och den förnedring de utför i ett fängelse. Det börjar brännas under fötterna på regeringen, CIA och psykologerna även om meniga får ta hårdaste stöten.
Säsong 2:
Val. Ny president. Bland det första hen gör 2009 är att utfärda en exekutiv order om att alla underrättelsetjänster måste följa amerikanska arméns manual om humana förhör. Inte långt därefter görs ett omtag. Nu får i stället Federala utredningsbyrån, FBI, huvudansvaret för att bilda en ny förhörsgrupp gällande terrormisstänkta med högt underrättelsevärde – High-Value Detainee Interrogation Group, förkortat till HIG.
Gruppen består av dels en elitstyrka av förhörsledare som har befogenhet att utföra förhör i och utanför USA, dels ett vetenskapligt program för framtagande av effektiva förhörsmetoder. Mänskliga rättigheter ska beaktas, vetenskap och lagliga metoder ska användas står det i förhörsgruppens broschyr.
Göteborg. En scen med andra, nya psykologer, eller rättare sagt forskare i rättspsykologi. Förväntansfulla. Strax ska de flyga till Washington, USA, och presentera sina nya rön om effektiva och humana förhörsmetoder på FBI. Forskarna kommer från psykologiska institutionen på Göteborgs universitet och finansieras av FBI. Det är ovanligt att ett svenskt universitet får forskningsmedel från en utrikes underrättelsetjänst men det är välkomna pengar och forskningen har hög profil.
Ett av projekten handlar om hur en vänlig konversationsstil kan få misstänkta att avslöja mer än de tänkt sig. Här kan en historisk tillbakablick göras, kanske i svartvitt, för fascinerande nog kommer den här vänlighetsidén från Nazitysklands främsta förhörsledare, Hanns J. Sharff i Luftwaffe. Han som förhörde krigsfångar från de allierade styrkorna med så stor framgång att han efter andra världskriget, 1948, bjöds in till det amerikanska luftförsvaret för att undervisa om sin framgångsrika metod. Senare inkorporerades Scharff-tekniken som en av flera metoder i undervisningen av förhörsledare i amerikanska underrättelsetjänster. Den har helt förträngts under kriget mot terrorn men Göteborgsforskarna erinrar amerikanarna om Scharff-tekniken och deras experiment visar att den funkar.
Men någon enstaka journalist i Göteborg ifrågasätter dock det lämpliga i att ta emot forskningsmedel från FBI, även om syftet med forskningen anses gott. Är inte det att betrakta som samarbete med ett lands säkerhetstjänst? Är inte det att normalisera och legitimera den amerikanska säkerhetsagendan? Går det att bortse ifrån att USA:s geopolitiska intressen bidrar till att den globala terrorn eskalerar?
Det är några av frågorna som ställs till forskarna och till ansvarig minister. Ingendera ser några större problem, det är fri forskning och inte hemlig. Men en riksdagsledamot på vänsterkanten reagerar.
Därmed kan en tredje säsong av Interrogation ta vid.