Prenumerera

Logga in

Victoria Sandell Svensson: Viktigt att älska sin idrott

Träna, träna, träna. Det var fotbollsstjärnan Victoria Sandell Svenssons råd till unga som idrottar och som vill nå toppen när Hammarby damfotboll höll sitt första Rättviseseminarium på onsdagen i Stockholm. Men hon underströk också att det är viktigt att idrottsföreningar ser till att både de som vill satsa på att nå elitnivåer och de som vill träna på en mer motionsmässig nivå får plats i verksamheten.

Sedan Victoria Sandell Svenssons tid som landslagsspelare har det hänt en del inom fotbollen. Fler får betalt i Allsvenskan än tidigare, även om det skiljer sig mycket från en klubb till en annan med följden att många spelare i klubbar som Hammarby och AIK antingen heltidsstuderar eller heltidsarbetar. Victoria Sandell Svensson berättade om hur hon kring 2003 då Sverige tog VM-silver jobbade på den brittiska ambassaden i Stockholm.

– Jag jobbade som vaktmästare, och tränade åtta till tio pass i veckan, morgonpass och kvällspass, sade hon på seminariet.

– Det gäller att man älskar det man håller på med. Det gäller att träna träna träna, brukar jag säga när jag är ute med tjejer och killar på träningar. Även om du har talang som jag kanske hade, men jag måste säga att jag inte gillar ordet talang, hade inte kommit så långt om jag inte hade tränat.

Hammarby damfotboll har inlett projektet Rättvist som är tänkt att ge damfotbollen i Sverige bättre utvecklingsmöjligheter, bland annat genom samarbete med näringslivet. Som en del i detta kommer Hammarby damfotboll att arrangera seminarier på olika teman och Victoria Sandell Svensson som i dag är sportchef för Elitfotboll dam, var inbjuden till det första seminariet. Tillsammans med Johan Forssell, vd för Investor, gästade hon onsdagens seminarium på Zinkens IP som just nu är Hammarbys hemmaarena, och talade om drivkrafter och målsättningar inom idrotten.

På frågan huruvida träningen i Sverige i dag skiljer sig från träning i andra ligor – Allsvenskan rankas bland de tre bästa i Europa tillsammans med Frankrike och Tyskland – menade hon att det sannolikt inte skiljer sig så mycket i kvantitet:

– Jag pratade med Nilla Fischer som spelar i Tyskland, de tränar inte så många mer pass men de har högre intensitet och maxlöpningar. I Frankrike handlar det mycket om teknik och spel. Vi är fortfarande rankade som en av de bästa tre ligorna, och jag tror att vår liga är jämnare än Tysklands.

Johan Forssell, CEO, Investor.

Hon betonade att det måste kunna bli möjligt för tjejer och kvinnor att spela fotboll på heltid, för de som vill det, och att det inte räcker med talang för att bli bäst, utan att det krävs tålamod, envishet och träning efter träning, något som kräver att man verkligen brinner för sin idrott. Victoria Sandell Svensson menade att det är bra att uppmuntra unga till att syssla med mer än en idrott eftersom det kan bidra till bättre koordination. Hon pekade också på att väldigt många unga slutar idrotta, ofta i samband med att de börjar gymnasiet. För att få fler att stanna kvar krävs det att man har både så kallade proffsspår och amatörspår:

– Vissa väljer amatörspåret för att man ska orka med allt och skolan, men det är viktigt att vi inte glömmer dem. De ska kunna gå tillbaka till proffsspåret senare, sade hon.

Johan Forssell, som själv har spelat fotboll förr om åren, kunde vittna om olika villkor för kill- respektive tjejfotboll. Med fyra barn som tränar fotboll, varav två döttrar har han sett på nära håll att det fortfarande görs skillnad vad gäller tider för träning och matcher, och lokaler. Men han talade framför allt om jämställdhet inom näringslivet. Han förklarade att han var emot kvotering men betonade att jämställdhet i hans ögon inte bara handlar om rättvisa utan lika mycket har en kommersiell aspekt som borde tilltala näringslivet i stort:

– Att bara rekrytera från halva befolkningen går inte om vi ska vara bäst också om tio, tjugo år.

Han menade också att för att förändra sammansättningen av kvinnor och män på ett företag räcker det inte med att säga sig vilja se en jämnare fördelning, då krävs det att man från toppen engagerar sig för frågan och driver den:

– Jag som chef måste ta frågan och se till att vi lyfter frågorna i Investor.

– Det måste vara konkret. Vi har krav på att vi inte anställer någon om det inte är en man och en kvinna som slutkandidater inför en anställning. Vi uppmuntrar till pappaledighet, sade Johan Forssell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV