Nyheter

Virituellt konstverk om rasbiologi

Kulturförvaltningen har på delegation av kulturnämnden beslutat om stöd till kulturprojekt och evenemang 2015. Det var 27 ansökningar om projektstöd och 13 evenemangsstöd som kom in. Totalt beviljades 32 ansökningar till en summa av 1,2 miljoner kronor. För projekt och evenemang hösten 2015 blir en ansökningsomgång till våren 2015.

Det är många olika kulturaktörer som får stöd och som erbjuder ett brett utbud av kulturevenemang och projekt under 2015. Till exempel får Medusa Production 100 000 kronor för det nyskapande projektet Miman – det osynliga monumentet – där den samiska konstnären Carola Grahn ska skapa ett virtuellt konstverk som uppmärksammar de samer som utsattes för Statens rasbiologiska instituts verksamhet i Uppsala. I projektet kommer nya möjligheter att uppleva konst med hjälp av digital teknik att utforskas, likaså möjligheterna till förmedling via sociala medier. På konstområdet har också ett stöd getts till Ateljé 54 för Uppsala Art Lab Pop up-galleri och till Studiefrämjandet som i samarbete med Uppsala konstnärsklubb arrangerar utställningen German Contemporary. Studiefrämjandet får också stöd för att arrangera en snöskulpturfestival för barn under sportlovet i Vasaparken.

Inom litteraturområdet får en poesifestival för barn i Stenhagen stöd samt Poesi utan gränser, ett projekt där barn skriver poesi på sina modersmål och sedan läser upp dikterna i en final på Stadsbiblioteket. En Litterturbar där elever på Biskops-Arnö läser sina egna texter på Köttinspektionen får stöd, samt Multikulturföreningen för att arrangera poesikvällar och en konferens med persisk poesi.

Studio Uppom har fått stöd för att utveckla ett kreativt centrum och mötesplats i det expansiva området Ulleråker. Målsättningen är att möjliggöra för personer verksamma inom kulturella och kreativa näringar att få tillgång till både en mötesplats och möjlighet att hyra kontorsplatser, studios, ateljéer och verkstäder för kortare eller längre tid. Centret kommer även att bedriva verksamhet för allmänheten med olika framträdanden, utställningar med mera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV