Startsida - Nyheter

Waleed Abu Al-Khair flyttad till fängelse i Riyadh

Den saudiske människorättsadvoken Waleed Abu Al-Khair som grundade och är chef för NGO Monitor of Human Rights in Saudi Arabia (MHRSA) flyttades den 4 februari från Malazfängelset i hans hemstad Jeddah till Al-Ha'irfängelset i huvudstaden Riyadh. Enligt ett pressmeddelande från människorättsorganisationen Gulf Center for Human Rights (GCHR) skedde förflyttningen utan förvarning och det är den sjätte gången han flyttas från ett fängelse från ett annat.

Waleed Abu Al-Khair tilldelades Olof Palmepriset 2012 för ”sin starka självuppoffrande och långa kamp för att stärka respekten för mänskliga rättigheter för både män och kvinnor i Saudiarabien”. Han har också försvarat bloggaren Raif Badawi som fängslats och tidigare i år piskades offentligt som en del av hans straff. Waleed Abu Al-Khair dömdes till femton års fängelse sommaren 2014 varav fem års villkorligt, men i en ny rättegång i januari togs den villkorliga delen bort och ska nu sitta av femton år i fängelse.

Han har dömts i en särskild domstol Specialised Criminal Court som ska hantera terrorrelaterade brott men enligt GCHR menar att den används allt mer mot människorättsförsvarare. Waleed Abu Al-Khair har därför vägrat erkänna rättens legitimitet, och detta tros ha att göra med de många förflyttningarna av honom. MHRSA och GCHR uppmanar de saudiska myndigheterna att omedelbart och ovillkorligt släppa Waleed Abu Al-Khair och lägga ner alla åtal mot honom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV