Amanda Blackhorse och andra ur den amerikanska urbefolkningen länge kämpat för att förmå laget Washington Redsk*ns att ändra sitt namn och sin maskot. Häromveckan vann de en viktig strid i en pågående rättsprocess för att ta bort lagets varumärkesskydd då en federal domare uppmanade USA:s patent- och registreringsverk att förbereda för att dra in deras varumärkesskydd.
Därmed har ännu en instans i rättsprocessen givit stöd till ursprungsbefolkningens krav på att laget ska förlora sitt varumärkesskydd. Den federala domaren upprätthåller den dom som föll i överklagandenämnden Trademark Trial and Appeal Board från förra året. Washingtonlaget har kvar skyddet tills dess att alla rättsliga prövningar är klara, och laget kan välja att behålla namnet även efter det. Men, om domen kvarstår, kommer då inte att omfattas av varumärkesskydd. Detta är en stor seger för de sex personer som drivit fallet med Amanda Blackhorse, som tillhör Navajofolket, i spetsen.
Det var i juni 2014 som USA:s patent- och registreringsverk i ärendet Blackhorse vs. Pro-Football Inc. i överklagandenämnden Trademark Trial and Appeal Board kom fram till att lagets varumärke och logotyp är nedsättande mot ursprungsbefolkningen något som strider mot varumärkeslagen Lanham Act. Lagen förbjuder att varumärken nedvärderar människor eller ger uttryck åt förakt för dem, och nämnden beslutade att Washingtonlaget skulle förlora sina sex varumärkesskydd. I augusti förra året stämde lagets ägare, Dan Snyder genom sitt företag Pro-Football Inc., den grupp av ursprungsbefolkning som har drivit fallet och menade att skrivningen i Lanham Act är för vag och därför innebär en inskränkning i den grundlagsstadgade yttrandefriheten.
Klubblagets president Bruce Allen säger i ett uttalande efter domen att han är förvånad över beslutet och att man kommer att överklaga det till appellationsdomstolen 4th US Circuit Court of Apeals. Domaren bakom beslutet Gerald Bruce Lee bestred Pro-Football Inc:s argumentation om att ett fråntagande av varumärkesskyddet från Washingtonlaget var att betrakta som en begränsning av deras yttrandefrihet, och övertygades inte heller av deras andra försvar, att ursprungsbefolkningen inte hade tyckt att ordet ”redsk*in” var nedsättande då varumärkesskydden gavs.
En av de som började den rättsliga kampen mot Washington Redsk*ns lagnamn 1992 är Susan Shown Harjo:
– Vi tyckte att vi hade väntat tillräckligt länge och att vi inte ville föra vidare den här bördan på våra barn och barnbarn, sade Harjo som är chef för Morning Star Institute till Womens Enews tidigare. Den stämningen gillades inte, så hon drev på för en ny stämningsansökan, vilket ledde till Amanda Blackhorses pågående rättsprocess.
I en rapport från 2013 kritiseras en rasistisk användning av maskotar i idrottssammanhang av The National Congress of American Indians. Maskotar, loggor och namn på lag reproducerar en negativ bild som skadar ursprungsbefolkningen sade NCAI, som är den största intresseorganisationen för Nordamerikas ursprungsbefolkning, i rapporten. Kort innan rapporten publicerades tog också president Barack Obama ställning för ett namnbyte. Till nyhetsbyrån AP sade han då:
– Jag tror att alla de här maskotarna och lagnamn som refererar till amerikanska urinvånare har amerikanska urinvånare starka känslor kring. Jag vet inte om vår relation till ett speciellt namn borde väga tyngre än den verkligt legitima oro som människor har över det här.