Startsida - Nyheter

Wendela-pristagare utsedda

Årets Wendelapris går till frilansjournalisten Terese Cristiansson för hennes reportage om den fyraåriga afghanska flickan Aisha, som får sin familj utplånad i en amerikansk drönarattack, och Anna Bäsén, medicinreporter på Expressen, för hennes inifrånskildring av äldrevården.

Wendelapriset instiftades 2008 i samband med att den första kvinnan i journalistyrket i Sverige, Wendela Hebbe, skulle ha fyllt 200 år.

I reportaget ”Flickan utan ansikte” har Terese Cristiansson följt upp hur det gick för Aisha, efter att hon blivit offer för vad som i krigsretorik kallas ”collateral damage”, ett arbete hon berättade om i P1 Sommar. Reportaget publicerades Expressen den 1 juni 2014. Motiveringen till priset lyder: ”En stark berättelse av en driven och modig reporter. Imponerande, lyssnande och inkännande.”

Anna Bäséns reportageserie ”Stress, press och hetsjakt på pengar”, publicerades också i Expressen, 27-29 augusti 2014, och är skriven i dagboksform: ”Det handlar om väldigt sköra människor och anställda med låg status på arbetsmarknaden. Två grupper som har svårt att göra sina röster hörda. Anna Bäsén ger en unik inifrånskildring av äldrevården och visar både stark närvaro och empati. En text som inte lämnar någon oberörd.” skriver juryn, som bestått av Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och ordförande Ami Lönnroth.

Priset för bästa socialreportage är på 50 000 kronor som delas lika mellan pristagarna och delas ut vid en ceremoni den 6 september. Dessutom gör Wendelajuryn ett hedersomnämnande, vilket 2015 går till Pockettidningen R ”som i 45 år konsekvent har följt samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV