Nyheter

Wikimedia Sverige vill se fler kvinnor på Wikipedia

Den svenska versionen av uppslagsverket Wikipedia brukas ungefär lika mycket av män och kvinnor. Trots det finns det fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor på det nätbaserade uppslagsverket, och bara mellan 13 och 19 procent som redigerar artiklar är kvinnor, enligt en undersökning från den ideella föreningen Wikimedia Sverige.

För tredje året i rad har Wikimedia Sverige nu sökt och fått bidrag för att öka representationen av kvinnor via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Bidraget landade på 486 000 kronor, pengar som i år ska användas till att ordna skrivstugor där kvinnor får lära sig redigera och skriva inlägg på sajten.

– Det är svårt att säga att vi ser en ökning, men det vi vet är att det finns de som tycker att det har gett väldigt mycket att få den här introduktionen. Generellt är det annars så att vi tycker att det är för lite med bara en träff. Så för att uppmuntra till det här regelbundna skrivandet så kommer vi nu kunna erbjuda flera träffar, säger Sara Mörtsell till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV