Startsida - Nyheter

Hundra barnboksförfattare kräver: Stoppa utvisningarna

"Nyligen skrev Sveriges regering ett avtal med Afghanistan om att skicka tillbaka människor som inte fått asyl i Sverige. Sedan i somras är asylrätten inskränkt i och med tillfälliga lagar som bland annat förhindrar familjeåterförening. Vi kan inte tyst se på när Sverige så grovt kränker barns rättigheter. Vi kräver att Sverige stoppar utvisningar till Afghanistan och ger de barn som kommit hit amnesti." Det skriver hundra svenska barnboksförfattare på SVT opinion och kräver att utvisningarna till Afghanistan stoppas.

Beslutet om att utvisa de ensamkommande Afghanska flyktingbarnen har mötts av stora protester. Lördagen den 22 oktober skedde landsomfattande demonstrationer för att stoppa utvisningarna och bland annat lärare och psykologer har protesterat mot regeringens beslut.

- Dubbelmoral kan inte bli tydligare! Sällan har svensk flyktingpolitik varit så befriad från empati och respekt för alla människors lika värde. Som barnboksförfattare har vi gjort till vår livsuppgift att ständigt vara trogna barnets röst och syn på världen. Nu säger vi ifrån, skriver författarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV