Under söndagen marscherade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genom Borlänge. En bit därifrån hade ett tusental personer slutit upp i en motdemonstration. Feministiskt Perspektiv har pratat med Angelica Andersson från nätverket Dalarna mot rasism som berättar att hon är stolt över att så många Borlänge-bor slöt upp för att göra motstånd mot .
– Det är en stor provokation att de kom på första maj, speciellt med tanke på Borlänges tradition. Här är en stor del av befolkningen arbetare och har en vana att gå ut och demonstrera den här dagen, säger Angelica Andersson.
Hon är med i nätverket Dalarna mot Rasism som arrangerade en heldag mot nazism under söndagen.
Dagen började med en fullsatt föreläsning och avslutades med en manifestation där runt 1 000 Borlänge-bor slöt upp för att ta avstånd från nazisterna.
– Det gick jättebra. Det var precis den stämning som vi hade tänkt oss. Det enda som vi egentligen kan klaga på är vädret, säger Angelica Andersson och tillägger att solen kom fram efter ett tag.
Dalarna mot rasism är ett nätverk som har arrangerat ett flertal manifestationer likt söndagens i samband med att nazister och rasister demonstrerat.
Ljuspunkt i mörkret
Söndagens motdemonstration lockade till sig ett 40-tal medarrangörer, där allt från fotbollsklubbar till kvinnojourer fanns inräknade. Dalarna mot rasism höll också i en uppmärksammad kampanj där de skänkte pengar till Ensamkommandes förbund för varje steg som Nordiska motståndsrörelsen tog under sin demonstration. Totalt fick de ihop 16 000 kronor som skänktes av lokala företag.
– På vårt håll var det en jättefin dag. Men annars tror jag att folk tyckte att det var jätteobehagligt att det var nazister i stan, de pratade om att vår demonstration var ljuspunkten men att det annars var väldigt jobbigt.
Runt 350 personer slöt upp i nazisternas demonstration. De flesta var kostymklädda män och flera bar på sköldar i plexiglas. Nordiska motståndsrörelsen har stort stöd i Dalarna och Angelica Andersson tror att det är därför de vågar ha demonstrationen där.
– De känner väl att detta är en region där de kan ta för sig lite.
Det folkliga motståndet var dock större. Efter motdemonstrationen har många hört av sig till Dalarna mot rasism och frågat hur de kan engagera sig. Nu ska nätverket ha ett uppstartsmöte för att fortsätta sitt arbete.
– Det är inte som att nazisterna försvinner bara för att de tar av sig kostymerna och går hem. Nu vill vi förstärka känslan som vi lyckades skapa och diskutera vad som egentligen är problemet, säger Angelica Andersson.
Hamza Ibrahim, ordförande i Ensamkommandes förbund och Angelica Andersson, Dalarna mot rasism.
Ett möte i vardagen
Hon hoppas att människor som annars lever uppdelat kan bygga broar mot främlingsfientlighet, och ge varandra kraft att fortsätta.
– Det handlar om att skapa en gemenskap lokalt med dialog och mötesplatser mellan folk som annars inte möts i vardagen.
En av ljuspunkterna för henne själv var några kurdiska tjejer som kontaktade henne några veckor innan arrangemanget och berättade att de inte visste om de skulle våga sig ut.
– Men sedan dök de upp och bjöd upp till ringdans och en massa personer började dansa. Det var mäktigt.
Ringdansen går att se i en video på nätverkets Facebook-sida och har redan över 150 000 visningar. Angelica Anderssons hopp är att deras filmer ska visas mer än nazisternas – och att de ska slippa Nordiska motståndsrörelsen nästa år.
– Det generella känslan är att vårt arrangemang var jättelyckat. Vi är skitnöjda. Men jag hoppas att vi ska slippa nazisterna nästa första maj.
Motdemonstrationen, arrangerad av Dalarna mot rasism