Startsida - Nyheter

Alla EU-medborgare inte lika välkomna i Eurovision Village

Efter att ha tagit emot uppgifter om att utsatta EU-medborgare särbehandlats i Eurovision Village i Stockholm, riktar Anna Rantala Bonnier skarp kritik mot agerandet. Hon är gruppledare i socialnämnden i Stockholm för Feministiskt initiativ (Fi).

– Att neka utsatta EU-medborgare tillträde till Eurovision village under förevändning att de kanske plockar pant är inget annat än rasprofilering och helt oacceptabelt. Den förföljelse av romer som Sverige brukar skryta med att vi har lämnat återupprepar vi nu utan att blinka, säger Anna Rantala Bonnier.

Kritiken grundar sig på rapportering under måndagen enligt vilken det finns EU-medborgare som inte tillåts att vistas på området under förevändning att de kanske ska plocka pant. Samma dag rapporterade Dagens nyheter om en ny poliskampanj riktad mot personer som sitter och tigger.

– Det pågår en avhumanisering och hetsjakt på utsatta EU-medborgare. Vad vi ser nu är en direkt konsekvens av regeringens politik, säger Rojan Karakaya (Fi).

En politik som bland annat gått ut på att avråda människor från att ge pengar till människor som tigger utan istället skänka till organisationen Hjärta till hjärta, för att stödja deras jobbprojekt i Rumänien. Ett projekt som granskats av reportrar på P1-programmet Kaliber i Sveriges radio, och visat sig betala så låga löner till de utsatta EU-medborgarna att flera återgått till att tigga. Företrädare för Hjärta till hjärta säger till Kaliber att pengarna organisationen tjänat på att sälja korgar producerade inom ramen för projektet, vars avsikt var att skapa jobb, nu ska gå till välgörenhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV