Startsida - Nyheter

#almedalen16: Feminism får inte bli en kukmätartävling

Under politikerveckans tredje dag har Jämställ Nu eftermiddagsseminarium om maskulinitet och mäns ansvar i jämställdhetsarbetet. Flera profilerade feminister och sakkunniga samlas på Teaterbåten i Visby hamn, för att sätta fokus på mannen. Men behövs det verkligen?
– Män ska inte äga feminismen eller förvandla den till en kukmätartävling, säger Shahab Ahmadian från Fatta Man.

Fredrik Bondestam, genusvetare och filosofie doktor i sociologi, berättar att han sett ett plakat på vägen till seminariet med budskapet ”Befria mannen från patriarkatet”. Lite filosofiskt undrar han om den logiken går ihop. Män tjänar ju på patriarkatet vad de än gör. Bekänner de trohet till feminismen ges de applåder och är de ointresserade bärs de upp ändå.

Det ska enligt Bondestam finnas forskning som styrker att män, vilka i feminismens namn ”pratar skit” om andra män, undermedvetet har ett syfte att återerövra makten och själva hamna i överordnad position. Under ett panelsamtal med Shahab Ahmadian från Fatta Man, kuratorn Lena Berg och sjuksköterskan Johan Nilsson utvecklas teorin.

– Det här är ingenting vi ska göra för kvinnors skull, utan vi ska förstå oss själva i strukturen. Män ska inte äga feminismen eller förvandla den till en kukmätartävling. På vilket sätt är vi en del av de här strukturerna? Jag anser att vi måste komma i kontakt med vårt känsloliv. Det kan vara en lösning för att stoppa sexuellt våld, till exempel, säger Ahmadian.

Killar växer upp med att de förtjänar sex, fortsätter han. När de åstadkommer något ”får de ligga”. Föräldrar uppmuntrar sina söner att gå över flickors gränser, exempelvis när de tycker det är gulligt att pojkar pussar flickor mot deras vilja. Till och med den klassiska sagans dramaturgi går ut på att mannen räddar världen, för att sedan få sex. Det leder till att killar tror att de äger kvinnors kroppar bara de presterar.

Skilda villkor för sex

Lena Berg håller med och berättar om en studie hon gjort med unga män, vilka fått svara på frågan om vilken typ av sex de tycker är skönast. Många av de som identifierar sig som cis och heterosexuella svarar att ”penis i slida” är skönast. Men nästan ingen av de tillfrågade har koll på om deras partner tycker det är lika skönt.

– En kille jag pratat med kom till insikt och sa att ”det är faktiskt ingen som klagat när jag slutat jucka”.

Det finns ingen skillnad mellan pojkars och flickors sexualitet, menar Berg, men det är skillnad på villkoren som råder för kvinnor och män.

– Tjejer vill inte uppfattas som ”för mycket”. Många är rädda att bli stämplade som ”slampor” och inväntar därför killens initiativ vid sex, menar hon.

Johan Nilsson, som i sitt arbete kontinuerligt har kontakt med unga som identifierar sig som män, uppger att heterosexuella ciskillar är rädda för att bli avmaskuliniserade. Det kan komma till uttryck genom skam för snopp-storleken eller att en presterar bilden av ”mannen”.

Ingen ensam dåre

Ett problem som debatterats flitigt under senaste tiden är det om tafsande killar. Nilsson uppger att han aldrig hört någon säga att de har rätt att ta på en tjejs kropp mot hennes vilja. Ändå händer det dagligen.

– Det finns ett glapp mellan vad en säger och vad en gör. Att inte kunna se det här beteendet hos sig själv, där ligger bristen.

Men visst har det hänt mycket på senaste tiden, frågar moderator Karin Alfredsson, och syftar på den mediedebatt som varit om män som anser sig ha rätt till kvinnors kroppar. Ahmadian ler lite snett.

– Visst, att belysa det här i media är bra och ja, det har hänt mycket på senaste tiden. Men det är lätt att lyfta frågan om det viktiga med jämställdhet när förövaren är någon annan. Jag har upplevt en hel del rasism och populism i bevakningen du pratar om. Vi måste bort från det tänket och från fantasin att förövaren är en ensam dåre. Det är strukturen det handlar om, att vi uppfostrar barn som vi gör, slår han fast.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV