Under politikerveckans andra dag ställdes jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) mot väggen vid ett seminarium arrangerat av Varken hora eller kuvad (VHEK) och organisationens ordförande Amineh Kakabaveh, som vill se förortsfeminismen bli regeringspolitik.
Det var ett fullsatt seminarium som VHEK anordnade på måndagen. Medverkade i panelsamtalet gjorde, förutom Regnér och Kakabaveh, även Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime, Zozan Inci, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges kvinnolobby och Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor.
Sedan förra årets debatt om förortsfeminism har VHEK drivit tre krav, bland annat en översyn av det statliga stödet till trossamfund och tillsättandet av en medborgarrättsminister som ser till att alla människor ska få samma rättigheter. Organisationen har under året underbyggt och utvidgat sina krav med hjälp av rapporten Elvahundra där barn och unga mellan 12 och 18 år i Stockholm, vars föräldrar har utländsk bakgrund, besvarar frågor om begränsningar i deras vardag.
Åsa Regnér höll under seminariet med om att jämställdheten ska omfatta alla och höll med om att Sverige misslyckats med ambitionerna att stödja kvinnor som slåss för sina rättigheter i världen. Hon tog bland annat upp att barnäktenskap ökar globalt, vilket hon bland annat bekämpar genom en UNICEF-styrelse. Hon planerar även att se över lagstiftningen om barnäktenskap på hemmaplan, trots att den endast har två år på nacken.
– Vi måste hitta ett sätt att få bukt med det här. Barn ska få vara barn och vi ska stå på flickornas och kvinnornas sida. Vi ska följa upp jämställdhetsdirektiven så vi vet att de faktiskt leder till det de ska. Det är också viktigt att jobba med maskulinitetsnormer. Män behöver delta i samtalen om respekt, jämställdhet och våld. Regeringen kommer lägga en nationell skrivelse som strategi mot våldet som drabbar kvinnor. Vi har tagit del av de förslag ni gett oss och återkommer i höst med direktiv, sade Regnér.
Sara Mohammad var tacksam över regeringens ansträngningar men efterlyste tydlighet och saknade fokus på den hedersrelaterade våldsproblematiken. Ett konkret förslag regeringen lagt, och som Åsa Regnér lyfte, förutom översynen av lagen om barnäktenskap, är en jämställdhetsutbildning för ensamkommande och nyanlända.
– Jag kan även tänka mig se över möjligheterna för straffskärpning vid brott med hedersmotiv. Kvinnofridslagstiftningen måste ses över, den underskattas som verktyg. Sen måste vi förstå vad som händer i omvärlden för att kunna komma åt problematiken, sade Regnér.
I frågan om straffskärpning har hon stöd av justitieminister Morgan Johansson, som var inne på samma linje under ett seminarium på samma tema förra året i Almedalen.