Startsida - Nyheter

Amerikansk fotboll första förbundet att hbtq-certifieras

Redan tidigare har idrottsföreningar jobbat tillsammans med RFSL med hbtq-certifiering. En av de kändaste är ishockeyklubben Kiruna IF som för ett par år sedan både jobbade med hbtq-certifiering och beslutade om att spela i regnbågsfärgade matchställ för att verkligen synliggöra sitt arbete. Men detta är första gången ett helt idrottsförbund blir hbtq-certifierat och Sofia B. Karlsson understryker att det faktum att sporten amerikansk fotboll – trots en viktig damsektor i bland annat Sverige – är manligt kodad gör arbetet särskilt viktigt.

– Att det är en manligt kodad lagidrott är symboliskt viktigt, eftersom det sänder en signal att det här är en fråga för alla. De som är närmast normen i ett sammanhang har ofta stor möjlighet att bidra till förändring och det gör Saff genom sitt engagemang.

Certifieringen kommer att bestå av fyra utbildningstillfällen där man tittar på vilka utmaningar som finns inom förbundet och vilka vägar framåt som finns:

– Vi från RFSL går igenom begrepp och så tittar vi tillsammans på de normer som formar idrotten.

– Det avslutas med ett test och sedan blir det en certifieringsceremoni.


Hoppas du att andra idrottsförbund tar efter?

– Ja det gör jag. Det viktigaste är att arbetet kommer igång. Vi erbjuder därför också en kortare utbildning för de som inte har förutsättningar att genomgå en certifiering. ”Introduktion till inkludering”, som vi tagit fram tillsammans med Stockholmsidrotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV