Startsida - Nyheter

Amerikansk fotboll vill att idrotten ska delta i Prideparad

Stockholm Mean Machines och Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff) kommer att gå i årets upplaga av Stockholm Pride. Nu uppmanar de andra idrottsföreningar och förbund att följa deras exempel. I en video utmanar de andra idrotter.

– I amerikansk fotboll finns en plats för alla. Vi värdesätter mångfald, oavsett sexuell läggning, romantisk läggning eller könsuttryck.

– Det spelar ingen roll vart du kommer ifrån, hur du ser ut eller vilken läggning du har, alla är verkligen välkomna till våran sport.

Det säger två spelare i videon. Och Henric Hedberg från Saffs uppmanar andra att stå upp för allas lika rättigheter:

– Vi inom Svenska amerikansk fotbollförbundet har tagit ställning och vi kommer att gå i Pridetåget i Stockholm den 30 juli. Nu utmanar vi andra idrotter att följa med oss i sommarens stora folkfest. Kom med oss och visa att allas lika värde är viktigt för oss inom idrotten.

Saff är det första idrottsförbundet i Sverige att genomgå en hbtq-certifiering och arbetet har satts igång. På Saffs hemsida intervjuas Sofia B. Karlsson från RFSL som genomför certifieringen där hon förklarar syftet med arbetet:

– Att öka medvetenheten om normer och HBTQ och hur det påverkar aktiva i förbundet, för att säkerställa att alla aktiva kan känna sig välkomna, trivas och utvecklas i förbundet. Det är både en demokrati, talangutvecklings- och folkhälsofråga. HBTQ-personer idrottar i mindre utsträckning än heterosexuella i föreningar och det är inte bra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV