Startsida - Nyheter

Kommunal i kris efter avslöjanden om oegentligheter

En rad allvarliga skandaler på Fackförbundet Kommunal har skakat fackförbundet och orsakat ilska och missnöje bland dess medlemmar. Det handlar om korruption, slarv och maktmissbruk. I dag, fredag, avslöjade Aftonbladets granskning nya uppgifter om bostadsklipp och förmånliga hyreskontrakt på paradlägenheter i centrala Stockholm, som gått till förbundsordförande Annelie Nordström och den avgående kassören Anders Bergström, samt en rad kända medlemmar i Socialdemokraterna och LO. Bostadshusen ägs enligt uppgift av Kommunal och Byggnads via det gemensamma fastighetsbolaget Polstjärnan.

Tre skyddsombud inom Kommunal kräver nu i en debattartikel att hela förbundsledningen avgår: ”Den vrede som nu bubblar upp efter Aftonbladets avslöjanden är bra. Den visar att många har krav och förhoppningar på sin fackförening. Uppgiften nu är att organisera den opinionen för att förändra våra fackföreningar i grunden.”


Lyxkrog och Porr

Tidigare under veckan har Aftonbladet bland annat avslöjat att fackförbundet Kommunal de senaste åren drivit en lyxkrog i centrala Stockholm via handelsbolaget Lyran, som gått med över 300 miljoner kronor i förlust. Krogen har dessutom arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar. Detta går helt emot fackförbundets egna värderingar.

Kommunal meddelar att förbundet under senhösten påbörjade en revision i handelsbolaget Lyran, och då fick indikationer på att allt inte stod rätt till. Att de känt till att Puma Sweden deltagit i ett evenemang på Metropol Palais, men att det inte var Lyran som arrangerade utan en extern aktör som hyrde lokalen.

”Vi har tidigare inte sett den sammantagna bilden, nu när vi gör det kommer vi att vidta kraftfulla åtgärder för att åter förtjäna medlemmarnas förtroende”, meddelar förbundsledningen på sin hemsida.

Medlemmarnas reaktioner mot dessa avslöjanden har varit starka. Förbundsordförande Annelie Nordström skickade i desperation ut ett mejl till Kommunals medlemmar och vädjade om att de ska stanna kvar i förbundet, men missnöjesyttringarna fortsätter.


Fallskärmsavtal gäller

På torsdag höll Förbundsordförande Annelie Nordström och förbundskassören Anders Bergström en pressträff med anledning av skandalen. På plats meddelade Nordström att Bergström omedelbart lämnar uppdraget som förbundskassör och tredje vice ordförande i Kommunal samt andra uppdrag som är knutna till denna position, bland annat dessa ordförandeskapet i styrelsen för Lyran.

– Jag har kommit fram till en punkt där jag är till mer skada än nytta för Kommunal, ett förbund jag arbetat för i 30 år. En sorglig dag för mig, men vill betona att detta är helt och hållet mitt egna beslut, sade Bergström som dessutom meddelade att han avskedat vd:n för Lyran konferens.

– I medias granskning av Kommunals och Lyrans verksamhet och ekonomi har ett flertal allvarliga incidenter kommit fram. Flera av dessa är mitt ansvar. Jag har också gjort misstaget att inte vara helt sanningsenlig på ett område. Det var mer alkohol på en Londonresa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet. Detta tar jag nu konsekvenserna för och avgår, sade Anders Bergström.

Men Kommunals förbundsledning omfattas av ett trygghetsavtal. Trygghetsersättningen är 78 procent av pensionsgrundande lön på 72 389 kronor per månad fram till pension i november 2018. Ersättningen minskas med andra förvärvsinkomster, meddelar Kommunal.


Förklaringarna

– Det som bör ifrågasättas är de stora kostnaderna för alkohol, det har druckits alldeles för mycket på våra evenemang. Vi har varit för generösa helt enkelt. Och vi har haft en intern granskning av detta och det har gjort att vi minskade på mängden alkohol i år, sade Annelie Nordström.

Det finns medlemmar som kräver även hennes avgång och på direkt fråga från tidningen Kommunalarbetaren om hur medlemmarna ska kunna lita på Kommunal svarar Nordström:

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att rätta till det som vi gjort fel. Vi kommer att eftersträva större öppenhet och genom handling visar att vi kan bättre än så här.

Annelie Nordström hade också följande budskap till medlemmarna i förbundstidningen:

– Ett stort förlåt, en stor ursäkt, att vi handlat på ett sådant sätt att vi skadat deras förtroende och skapat problem för hela vår organisation Kommunal, alla medlemmar och förtroendevalda. Det känns förfärligt att vi gör deras vardag svårare.

Detta var innan fredagens nya avslöjanden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV