Såret efter överfallsvåldtäkterna i Malmö är fortfarande öppet. Ännu har ingen gripits och i Husiegård finns en konstant oro. Polisen har tillsatt en särskild utredningsgrupp för att få fast gärningsmännen.
– Jag har arbetat här i tjugo år, men det här är första gången jag tittar mig omkring när jag kliver ut ur bilen.
Mikaela Jönsson arbetar på frisörsalongen Mik’z som ligger precis bredvid Husiegårds Idrottsplats. Här blev en 14-årig flicka våldtagen i somras, överfallen och indragen i en buske. Den dagen var Mikaela Jönsson på jobbet som vanligt, men märkte inte att något var annorlunda. Det var först efteråt som hon fick höra vad som hade hänt.
– Det är vansinne. Att inte kunna röra sig fritt. Vi är oroligare här nu, säger hon.
Mikaela Jönsson säger att folk har börjat hålla uppsikt. Efter att polisen gick ut med signalement på förövaren har många personer misstänkliggjorts, bara på grund av sitt utseende. Spekulationerna har haglat bland kunderna på frisörsalongen.
– Det är ju inte heller rätt, att människor blir misstänkta fastän de inte har gjort något, säger Mikaela Jönsson.
Nyligen skedde en liknande våldtäkt i Pildammsparken i Malmö, där en tolvårig flicka blev överfallen. Maria Henriksson arbetar på förskolan Stock och sten, vars verksamhet är förlagd utomhus i parken.
– Vi har fått höra att vi inte ska vidta några speciella åtgärder. Men vi är observanta på händelser som verkar avvikande i vår närmiljö. Skulle något barn visa på oro eller prata om en viss händelse bemöter vi naturligtvis det, annars är det något som vi vuxna hanterar, säger hon.
Den årliga Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) visar att utsattheten för sexualbrott ökat markant bland kvinnor, från 1,8 procent år 2014 till tre procent i fjol. I Skåne har våldtäktsanmälningarna ökat från 759 våldtäkter under 2013, till 1 132 året därpå.
Händelser som sticker ut
Enligt Anders Nilsson, som är gruppchef för brott i nära relationer i Malmö, så har inte våldtäkterna ökat avsevärt i Malmöregionen. Däremot har sexuella ofredanden, som tafsande, ökat.
– Samhället har blivit hårdare. Tonen har skärpts och unga personer kallar varandra det ena och det andra. Pornografi och bilder av snedvridna sexuella saker är mer tillgängliga i dag. Min personliga åsikt är att det påverkar människor. Gränserna suddas ut kring vad som är tillåtet, säger Anders Nilsson.
Varje år sker det mellan 193 och 200 våldtäkter och våldtäktsförsök här. Men de senaste månadernas händelser sticker ut.
– Det är besvärande att det är så unga flickor. Vi är naturligtvis oroliga, säger han.
En särskild utredningsgrupp har tillsatts för att försöka kartlägga överfallsvåldtäkterna. Polisen är mycket förtegen om hur långt utredningen har kommit.
– Jag kan inte uttala mig om var vi ligger. Men historiken visar att när man sätter till resurser så är sannolikheten stor att få tag i gärningsmannen. Det är mycket jobb, men det brukar ge resultat. Jag kommer att göra allt för att någon blir gripen, säger Anders Nilsson.
Uppmärksamhet som oroar
Åsa Witkowski, verksamhetschef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, instämmer i polisens bild av att överfallsvåldtäkterna ligger på ungefär samma nivå över tid. Hon tror att människor som utsätts för den här typen av sexuellt våld är mer benägna att anmäla, än människor som utsätts för våldtäkter i hemmet.
– En överfallsvåldtäkt uppfyller mer föreställningen om vad som är en ”riktig våldtäkt”, eftersom det är en tydlig fara för ens liv. Många gånger är våld inblandat, personen kan ha varit under knivhot eller varit bunden. Men det är viktigt att se att en våldtäkt kan ha skett även när om den inte innehållit våld, säger Åsa Witkowski.
I sitt yrke får hon samtal från kvinnor som utsatts för våldtäkt, men också människor som blir oroliga när de hör rapporteringen kring olika sexualbrott.
– Man ska vara medveten om att uppmärksamheten kring våldtäkter leder till oro för fler än de som själva drabbats, säger hon.
Trots att polisen tagit DNA från gärningsmännen har de fortfarande inte gripit någon.