Prenumerera

Logga in

Nyheter

Arbetsrättsaktivisten Xiaomei Zhu fri efter två månader i häkte

Xiaomei Zhu blev uppsagd av Hitachi Metals 2014, efter att ha organiserat en arbetsrättsgrupp i fabriken där hon arbetade. Kort efteråt fick hon anställning på Panyu migrantarbetarcenter, som ger juridiskt och annat stöd åt arbetsgrupper och enskilda arbetare. I december fängslades hon efter ett dramatiskt gripande. Nu är hon fri, men tre kolleger sitter ännu häktade.

”Tack och lov, min kära maka har äntligen blivit frisläppt”, skriver Xiaomei Zhuw make, Rongpu Wu, på WeChat.

Den 3 december tog sig ett dussin poliser in i Xiaomei Zhus lägenhet, tog ifrån henne hennes ettåriga dotter som hon just höll på att amma och förde Xiaomei Zhu från hemmet.
Xiaomei Zhu släpptes fri den första februari, men står anklagad för uppvigling. Hennes kolleger Feiyang Zeng och Han Meng från Panyu migrantarbetarcenter är fortfarande häktade, liksom deras kollega, arbetsrättsaktivisten Xiaobo He, som har arbetat med att stödja dem som sökt kompensation för arbetsskador.

Xiaomei Zhu blev uppsagd av Hitachi Metals 2014, efter att ha organiserat en arbetsrättsgrupp i fabriken där hon arbetade. Enligt Kinesiska arbetande kvinnors nätverk har de anställda inom elektronikindustrin ofta korttidskontrakt och arbetar upp till elva timmar om dagen, sju dagar i veckan, för en snittlön på omkring 3 000 kronor per månad. Många kvinnor får missfall på grund av blyförgiftning, men det är svårt att bevisa att det är arbetsrelaterat. Kvinnor blir dubbelt diskriminerade eftersom mänskliga rättigheter i arbetslivet har låg prioritet och sexuella trakasserier ses som ett problem mellan individer eller ett personligt problem, menar nätverket.

Kort efter att Xiaomei Zhu hade blivit uppsagd av Hitachi Metals fick hon anställning på Panyu migrantarbetarcenter, som ger juridiskt och annat stöd åt arbetsgrupper och enskilda arbetare. Panyu migrantarbetarcenter, (uppkallat efter den stadsdel i Guangzhou där organisationen har sitt kontor), har bland annat hjälpt lokalvårdarna vid Guangzhous offentligt finansierade universitet och arbetarna vid Lide skofabrik att förhandla fram bättre löner, arbetstider och arbetsmiljö. Xiaomei Zhu, som har använt sin egen erfarenhet av usla arbetsvillkor och uppsägning – efter att på ett organiserat sätt försökt få arbetsgivaren till förhandlingsbordet – har blivit en symbol för arbetsrättskampen och inspirerat många – långt bortom Guangzhou, provinsen Guangdong och Pärlfloddeltats ekonomiska zon, som bidragit till att Kina 2010 blev andra största ekonomin i världen – i deras kamp för bättre arbetsvillkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV