Startsida - Nyheter

Argentina: Folkligt stöd avvärjde gripande av ledande aktivist

När Mödrarna på Plaza de Mayos ordförande Hebe de Bonafini på torsdagen vägrade att infinna sig till förhör, utfärdade domaren som kallat henne, Marcelo Martínez de Giorgi, en arresteringsorder. Polis skickades till mödrarnas kontor, vid den tid då mödrarna brukar bege sig ut på sin dagliga runda på Plaza de Mayo, men kunde inte närma sig byggnaden som redan var omringad av människor som slutit upp till de Bonafinis försvar. En mänsklig kedja bildades som gjorde det möjligt för den 87-åriga ordföranden att ta sig fram till mödrarnas van, och genomföra sin runda.

På två timmar växte den omgivande folksamlingen från ett femtiotal personer till över 5 000. Hebe de Bonafini höll två tal där hon passade på att förklara sitt agerande och rikta skarp kritik mot domaren. Förhöret skulle handla om en sedan länge pågående, men på sista tiden avsomnad, rättsprocess som inleddes 2011, om ekonomiska oegentligheter kopplade till byggprogrammet Sueños Compartidos (delade drömmar) som Mödrarna på Plaza de Mayo beviljades statliga medel för av tidigare regeringar med Cristina Fernandez de Kirchner som president, och dessförinnan hennes avlidne make Nestor Kirchner.

– Låt dem fängsla oss om de vill, sade hon bland annat och läste upp delar av dokumentet som hennes advokat presenterat för Martinez de Giorgio tidigare samma morgon, med beskedet att hon inte skulle komma till domstolen:

– Vi kommer att kämpa för att någon gång möta rättskaffens domare som hjälper oss att i våra kroppar känna rättvisans värde.

Varpå de Bonafini gav exempel på de svårigheter som rättsväsendet ställt anhöriga till diktaturens försvunna och mördade inför. Hon pekade också på hur lite som hänt med de 40 lådor med dokumentation över Sueños Compartidos som mödrarna redan skickat till domstolen.

Efter den massiva uppslutningen fördes en dialog där resultatet blev att domaren gick med på att häva arresteringsordern, mot att förhöret med Hebe de Bonafini genomförs, men på mödrarnas kontor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV