Åsa Romson petas som språkrör för Miljöpartiet enligt valberedningens förslag som presenterades på en pressträff på måndagen. I stället föreslår valberedningen att biståndsminister Isabella Lövin tar över som språkrör, men att Gustav Fridolin fortsätter. Miljöpartiet har kongress i helgen och kommer då att rösta om valberedningens förslag.
Valberedningens förslag presenterades av Katrin Wissing och Joakim Larsson som sade under pressträffen att de under den korta tid de haft på sig jobbat hårt och att de kommit fram till ett bra och brett underlag för det förslag som de presenterar.
– De personer som har starkast stöd är Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Biståndsminister Isabella Lövin sade att det var roligt och hedrande att bli föreslagen som språkrör av valberedningen:
– Miljöpartiet behövs i regeringen, vi har en viktig uppgift att se till att vi går framåt på vägen mot ett hållbart samhälle, partiet har redan gjort avtryck i regeringsställning, sade Isabella Lövin och berömde Åsa Romson för hennes viktiga arbete som förhandlare under klimatförhandlingarna som ledde till ett klimatavtal i Paris förra året.
Isabella Lövin har kortare tid i partiet bakom sig än sin företrädare och jobbade länge som journalist. 2009 blev hon vald till miljöpartistisk Europaparlamentariker. Hon har alltså på relativt kort tid vunnit stort förtroende och ser nu ut att bli nästa språkrör, då Åsa Romson inte längre står kvar heller som kandidat till posten. Det är oklart om Lövin kommer att behålla biståndsministerposten eller om hon kommer att bli statsråd för ett annat departement som miljödepartementet. Romson meddelade senare på måndagen att hon lämnar sin post som klimat- och miljöminister och avgår ur regeringen efter kongressen. På frågan huruvida Lövins kapacitet och kompetens ansågs större än Romsons levererades inget klart svar från valberedningens Joakim Larsson. Han pekade på att Lövin har större förtroende inom partiet, men att det handlade om en samlad bedömning.
”Starkt mandat nödvändigt”
Linnea Engström, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, och krönikör i Feministiskt perspektiv, understryker att det är kongressen som kommer att ta beslutet i helgen och att hon tycker att valberedningen har gjort ett ordentligt arbete inför sitt beslut:
– Det här är alltså valberedningens förslag, det är kongressen som bestämmer i Miljöpartiet och de tar sitt beslut i helgen som kommer. Valberedningen verkar dock ha gjort ett grundligt arbete, de har pratat med en mängd partister och folk har fått ge sin bild av läget. Miljöpartiet kommer även framöver att ha ett tufft läge då vi för första gången ska omsätta vår gröna politik i regeringsställning så oavsett vilka språkrören blir så har de en stor utmaning framöver. Då måste de ha ett starkt mandat från partiet, det ser jag är helt nödvändigt.
En spekulation i media har varit att ett av skälen till varför Gustav Fridolin får sitta kvar medan Åsa Romson får gå har varit att den kandidat på manssidan som skulle kunna ha utmanat Fridolin, Per Bolund, har tackat nej till valberedningen. Linnea Engström tror att det kan ha spelat in:
– Jag upplever inte att Åsa petas för att hon är kvinna utan att riksvalsberedningen har gjort ett grundligt arbete. Säkert är att hon dömts hårdare och mer skoningslöst än någon annan politiker, kvinna eller man, i media. Det kan också vara så att Gustav får sitta kvar för att han är man. Men om han inte får förtroende från kongressen på grund av att han också har ett ansvar för den uppkomna situationen, så kommer han också få gå. Det verkar dock inte finnas en ett lika tydligt alternativ till manlig kandidat som har miljöpartisternas stöd.
– Jag skulle vilja se ett tydligt fokus på en feministisk klimatpolitik och de språkrör som kan leverera det, får mitt stöd. Och såklart ett tydligare fokus på levande hav och fiske!
Kritik mot valberedningen
Från andra håll har det dock riktats kritik mot att ett feministiskt parti petar bara Åsa Romson. Redan tidigare under måndagen kom uppgifter som tydde på att valberedningen inte skulle ge Åsa Romson fortsatt förtroende, bland annat i Dagens industri som pekade på att Isabelle Lövin skulle föreslås. Tidningen rapporterade dock att flera fortfarande slåss för att Åsa Romson ska få fortsatt förtroende, bland annat är hennes statssekreterare på miljödepartementet Gunvor G Ericson kritisk till tanken på att bara Romson får avgå. På Facebook skriver hon:
”Det förvånar mig att så många i MP som är ett feministiskt parti inte ser de könsmaktstrukturer som finns i vårt parti lika väl som samhället i övrigt”…”När vi valde att behålla språkrörsmodellen på kongressen 2002 innebar det ett beslut om två jämställda språkrör som väljs var och en för sig men också att de två individerna har ett delat ansvar för uppdraget och utför uppdraget tillsammans”, fortsätter hon, rapporterar Dagens industri.
Även i sociala medier riktas det kritik mot att bara Romson får gå medan Fridolin föreslås få förnyat förtroende. Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete twittrade: ”Förstår fortfarande inte poängen med två språkrör om det delade ledarskapet inte gäller delat ansvar i kris. #MP”. Stå uppkomikern Magnus Betnér twittrade: ”Det är alltså Romson som går fast Fridolin var sämst när det gällde? Intressant feministisk strategi.”