Startsida - Nyheter

Asylsökande får inte längre skickas tillbaka till Ungern

Efter två avgöranden från Migrationsdomstolen i dag står det klart att Sverige inte längre ska överföra asylsökande till Ungern. Skälet som anges är att dessa personer annars skulle riskera att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid med Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Det är de omfattande förändringar av asyllagarna som Ungern genomförde i samband med att allt fler människor på flykt sökte sig till Europa under sommaren och hösten 2015. Enligt Migrationsdomstolen åsidosätter lagändringarna mänskliga rättigheter i flera avseenden och innebär att i princip ingen kan erhålla internationellt skydd i Ungern.

Personer som kommit in i Ungern via Serbien riskerar dessutom att skickas tillbaka till länder längs deras resväg och i slutändan hamna i det land de flytt ifrån, utan att ha fått sina asylskäl prövade. Migrationsdomstolen bedömer att Ungern inte kan antas respektera den princip om non-refoulement som EU:s medlemsländer åtagit sig att följa. Enligt denna princip får människor som söker asyl inte återsändas till gränsen mot ett område där deras liv eller frihet skulle hotas på grund av skäl som anges i flyktingdefinitionen.

Uppdatering: Migrationsverket väljer att överklaga båda besluten till Migrationsöverdomstolen. Under processen kommer inga asylsökande att överföras till Ungern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV