Nyheter

Blinda kan få egen klass i Paralympics

Under Paralympics i Rio de Janeiro tävlade blinda judokan Nicolina Pernheim i en klass där även personer med avsevärt mindre synskador än hon själv. Hon missade medalj igen.

– Och det är väldigt deppigt att man gör allt man kan och så får man inte chansen. Det känns som om allt går jättelångsamt och det behövs mer folk som tar det på allvar, säger hon till Radiosporten.

Pernheim har länge kämpat för att blinda ska få tävla i en egen klass i judo i Paralympics, och menar att det är den nuvarande klassificeringen som inneburit att allt fler som är blinda eller i princip inte ser något har slutat tävla i judo i Paralympic, medan de som har synnedsättning har blivit fler. Nu rapporterar Radiosporten att förändringen och en ny klassificering kan bli av, även om det kan dröja innan en förändring kommer till stånd. Det är det Internationella blindsportförbundets (IBSA) ordförande Jannie Hamneshoi som nu säger att förbundet ska driva frågan:

– Det kommer att bli en förändring. Vi når det inte till Tokyo 2020 tror jag, men det ska komma en ändring och vi ska påbörja arbetet med det redan nu, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV