Startsida - Nyheter

Bojkottshot mot slöjtvång i samband med schack-VM i Iran

Nazi Paikidze-Barnes, amerikansk mästare i schack, är kvalificerad till VM, men har sagt att hon kommer att bojkotta VM. På Instagram förklarar hon varför: ”Jag anser att det är oacceptabelt att arrangera VM för KVINNOR på en plats där kvinnor inte har grundläggande rättigheter och behandlas som andra klassens medborgare.”

Nazi Paikidze-Barnes menar också på Twitter att hon genom att bära hijab under VM skulle stödja förtryck av kvinnor och hänvisar till nätrörelsen My Stealthy Freedom som drogs igång av den iranska journalisten Masih Alinejad 2014, en rörelse där iranska kvinnor fotar sig själva när de trotsar landets moralpolis och tar av sig sina slöjor som de enligt lag är tvungna att bära. Tidigare i år uppmanade Masih Alinejad också turister som kommer till Iran att delta i protesten och därmed solidarisera sig med iranska kvinnor som vill ha friheten att själva välja om de ska bära hijab eller inte.

– Islamiska republiken kräver att även icke-muslimer som besöker Iran ska bära hijab. När obligatorisk hijab drabbar alla kvinnor så borde alla kvinnor höja sina röster, sade Masih Alinejad till brittiska The Independent i april i år.

I en kort intervju med Masih Alinejad på Facebook säger Nazi Paikidze-Barnes: ”Vissa anser att hijab är del av kulturen. Men, jag vet att många iranska kvinnor med stort mod protesterar mot den här lagen dagligen och riskerar mycket genom att göra det. Det är därför som jag INTE kommer att bära hijab och stödja förtryck av kvinnor. Även om det innebär att jag missar en av de viktigaste tävlingarna i min karriär.”


Nazi Paikidze-Barnes och Carla Heredia, schackspelare som är kritiska till att VM ska hållas i ett land där kvinnor tvingas bära slöja.


Kritik mot bojkottskravet

Susan Polger, ordförande för Fides kommitté för dam-schack, säger att inga formella protester har lämnats in till förbundet än så länge. Enligt Fide var Iran det enda landet som ansökt om att få arrangera VM 2017, och att inga nationella förbund hade inkommit med invändningar mot att Iran skulle få arrangera mästerskapet. Polger förklarar på Twitter att det inte kommit in några särskilda officiella krav men att alla tävlanden förväntas att följa landets lag om att bära slöja.

Men många är alltså liksom Nazi Paikidze-Barnes kritiska mot beslutet. En av dem är Carla Heredia från Ecuador, tidigare all-amerikansk mästare, som dock inte kvalat in till VM. Hon svarar Polger på Twitter: ”Inte alla måste täcka sitt hår. Män måste inte göra det. Ojämställdhet in action.”

Till tv-kanalen CNN säger hon:

– Varken en institution, regering eller VM i dam-schack borde tvinga kvinnor att bära eller ta av sig en hijab.

– Det här bryter mot vad all sport handlar om. Sport borde vara fritt från diskriminering på grund av kön, religion eller sexuell läggning.

Andra är dock av helt annan åsikt. Den iranska schackspelaren Mitra Hejazipour menar att en bojkott skulle omkullkasta de framgångar som kvinnors idrott ändå kämpat sig till Iran den senaste tiden.

– Det här kommer att vara den största idrottstävlingen som kvinnor i Iran någonsin har sett, vi har inte haft möjlighet att anordna VM i någon annan idrott för kvinnor tidigare. Det är inte rätt att uppmana till bojkott. Dessa tävlingar är viktiga för kvinnor i Iran, det är en möjlighet för oss att visa vår styrka, säger hon till tidningen The Guardian.

Även Ghoncheh Ghavami, som tidigare fängslades för att hon protesterat mot att Iran inte tillåter kvinnor att komma in på sportarenor i samband med matcher, är kritisk till kravet på bojkott:

– Uppmaningar till att bojkotta landet skulle bara skada kvinnor i Iran. Jag är starkt emot att det internationella samfundet använder kravet på hijab som ett medel för att sätta press på och isolera Iran, säger hon till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV