Startsida - Nyheter

Botkyrka kommun prisas för arbetet med LSS

I torsdags mottog Botkyrka kommun priset Bästa LSS-kommun, ett initiativ av Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning. Syftet med priset, som i år delades ut för första gången, är att uppmärksamma goda exempel efter 20 år med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Finalister var Örgryte-Härlanda stadsdel i Göteborg och Enköping kommun, förutom Botkyrka kommun som tog hem segern.

– Jag är stolt och glad över att Botkyrka utsetts till årets LSS-kommun. Det är en utmärkelse som förpliktigar och vi behöver fortsätta utveckla vårt arbete. För många av våra medborgare möjliggör LSS goda livsvillkor, delaktighet i samhället och frihet över sin vardag. Det är unikt, det är vackert och det är något som är värt att sägerara, säger Tuva Lund (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:

Botkyrka har höga ambitioner om att följa LSS intentioner för att skapa individuella lösningar. Som exempel på hur kommunen tar nya, kloka initiativ vill juryn särskilt nämna möjligheten för de boende på en ny gruppbostad att själva vara med om att utse personal till boendet.

För att skapa förutsättningar för att alla ska kunna påverka sin vardag har kommunen även en särskild brukarombudsman med uppgift att stå på den enskildes sida.

Botkyrka har vidare en budgetmodell som innebär att, om antalet personer som tillhör LSS personkrets växer, så ökar resurserna för att verkställa insatserna.

Anna Barsk Holmbom arrangerade prisudelningen tillsammans med Valter Bengtsson från Föräldrakraft och webbsidan HejaOlika på Scandic Grand Central i Stockholm. Båda satt också i juryn, liksom: Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Maria Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Henrik Petrén och Thomas Jansson. Prisutdelare var Bengt Westerberg, socialminister när LSS-lagen antogs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV